KEM-elevene på Melbu: Vil bli rørleggere, men linja blir lagt ned. Foto: Astrid Høgden

Kan miste sjansen til å bli rørlegger

HADSEL: Mens elevene på Melbu vil bli rørleggere, foreslår fylkeskommunen å legge ned rørleggerlinja. I stedet vil fylket ha ventilasjons-linje på skolen.

Nordland fylkeskommune foreslår å legge ned rørleggerutdanninga ved Hadsel videregående skole på Melbu, til tross for at elevene vil bli rørleggere.

Les også
Mener fylket snik-nedlegger rørlegger-utdanning i Vesterålen

Forslaget til tilbudsstruktur for de videregående skolene de neste fire årene, er å videreføre KEM-linja på Hadsel videregående skole til linje for ventilasjon, membran og taktekking.

Men 95 prosent av elevene på Melbu utdanner seg til rørlegger, ifølge ei pressemelding fra opplæringskontoret for rørleggerfag i Nord-Norge.

– Det betyr at hele Vesterålen og Lofoten kan stå uten studietilbud til alle disse rørleggerelevene og lærlingene, sier daglig leder Merete Larsen i opplæringskontoret i pressemeldinga.

Bransjen

Rart: – Det er rart at Nordland ser bort fra at de fleste KEM-elever velger rør, mener Are Skaar Nielsen fra Rørentreprenørene Norge. Foto: Ilja C. Hendel

– Rørfaget er det største i KEM-samarbeidet, og på landsbasis har de fleste KEM-elever valgt rør. Da er det veldig rart at man i ett fylke velger å se bort fra det, sier fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge i pressemeldinga.

Han mener store fylker har dekket seg bak at man har studieretningen ved andre skoler.

– Det er uheldig om elevene må flytte for å studere, eller at de får lang reisevei, sier Are Skaar Nielsen.

– Dette vil ramme alle rørleggerbedriftene i tillegg til at elevene og de som ønsker å bli rørleggere rammes. Det nærmeste utdanningstilbudet vil da være i Bodø, sier Merete Larsen.

I dag har opplæringskontoret for rørfag i nord 17 lærlinger i Vesterålen og Lofoten. Bedriftene garanterer at de vil ta inn 15 lærlinger hvert år. Til sammenligning er det én lærling i ventilasjon, membran og taktekking.

– Det er derimot opp til flere lærlinger i ventilasjon, membran og taktekking både i Mo i Rana og i Bodø. Det er derfor litt rart at den eneste linja i Nordland med ventilasjon, membran og taktekking foreslås lagt til Hadsel VGS, mener Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fylkestinget behandler saka om tilbudsstrukturen i desember.