Johnny Torgersen (R), Kamilla Ravn Fossem (R), Tove Mette Bjørkmo (Ap), Svein Roar Jacobsen (Ap), Karl-Erling Nordlund (Sp), Christian Torset (SV), Jørun Drevland (SV), Einar Kristiansen (Sp).
Johnny Torgersen (R), Kamilla Ravn Fossem (R), Tove Mette Bjørkmo (Ap), Svein Roar Jacobsen (Ap), Karl-Erling Nordlund (Sp), Christian Torset (SV), Jørun Drevland (SV), Einar Kristiansen (Sp). Foto: Håvard S. Mækelæ

Karl-Erling blir ordfører - med 16 i ryggen

SORTLAND: Det rødgrønne samarbeidet fortsetter, men ordfører og varaordfører bytter plass.

Rett før klokken 14 fredag, etter tre kvarter i møte, satt den nye posisjonskabalen klar i Sortland kommune. De fire partiene som har sittet sammen de siste fire årene, fortsetter samarbeidet de neste fire. Med noen forskjeller.

For det første er Senterpartiet nå Sortlands største parti – og da var det de som fikk ordførerkjedet.

Karl-Erling Nordlund går fra å være varaordfører til å bli Sortlands nye ordfører, mens Tove Mette Bjørkmo (Ap) går fra å være ordfører til å bli varaordfører.

– Vi er fire parti som har vært i posisjon sammen den siste perioden, og vi synes samarbeidet er godt. Vi ser at velgerne vil ha den samme politikken, sier Nordlund.

17 seter

Disse fire partiene er altså Senterpartiet (7 seter), Arbeiderpartiet (5 seter), Rødt (3 seter) og Sosialistisk Venstreparti (2 seter).

Tove Mette Bjørkmo hadde ikke ønsket før valget å gi fra seg ordførerkjedet, men hun er glad for at Ap fortsatt er med i posisjon.

– Og for at vi har et styrket rødgrønt samarbeid. Vi har nå 17 representanter i kommunestyret – sju i flertall, sier Bjørkmo.

Skolestruktur ikke bestemt

Den samla politikken til det nye rødgrønne sortlandsflertallet er ikke bestemt ennå. Det skjer først uka etter neste uke, når partiene samler seg til møte igjen. Alt som ble bestemt i dag var altså mandatfordelingen.

Det betyr at spørsmålet om skolestruktur forblir ubesvart fram til da. Ingen av de som satt rundt bordet svarte på om de hadde noen saker de ville kreve.

De frammøtte på forhandlingsmøtet sto uansett på at det hadde vært god stemning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var vel ikke noen tvil. Nå får vi se hvordan platformen blir, sier Kamilla Fossem (Rødt).

Representantene fra de fire partiene tror på at de vil komme til enighet om en samla platform. Utenfor det skal det være rom for uenighet i enkeltsaker.

– Vi er fire forskjellige parti som ikke alltid er enige. Jeg ser fram til nye fire år der vi i Rødt nok står alene iblant. Men vi står samlet om det vi blir enige om i platformen, sier Fossem.

I det nye formannskapet vil Sp og Ap få to representanter hver, mens SV og Rødt får én representant hver.

– Må ansette noen

Påtroppende ordfører Karl-Erling Nordlund ble spurt under møtet om han er klar for å kombinere jobben som bonde med jobben som ordfører.

– Det har vi diskutert, og jeg er nok nødt til å styrke bemanninga på gården, svarer han med et glis.

– Hvor klar er du for ordførerkjedet?

– Jeg er klar. Jeg så ikke for meg at jeg skulle bli ordfører da vi startet nominasjonsprosessen, men når man stiller på topp, viser valgresultatene sitt, sier han.