Vesterålen tingrett: Illustrasjonsbilde. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Kjørte utfor med barn – ruskjørte i lånebil

BØ/LØDINGEN: Først kjørte mannen utfor veien i Lødingen. Da legevaktbesøket var over tok han en beroligende tablett, før han kjørte seg og barnet hjemover mot Bø.

En mann fra Bø stilte i Vesterålen tingrett 3. februar. Der var han tiltalt for ett tilfelle av uaktsom kjøring, og ett tilfelle av ruspåvirket kjøring.

Mannen ble dømt til 18 dagers betinget fengsel og en bot på 35.000 kroner. I tillegg må han klare seg uten førerkort i ett år, før han kan ta førerprøven igjen.

– Trøtt og sparket

Det begynte med at mannen var på tur hjem fra Lødingen til Bø i august i fjor, med barnet sitt i bilen. På E10 ved Kåringen kjørte han utfor veien. Bilen ble skadet, og han og barnet ble sendt til legevakta.

Han forklarte i retten at han hadde blitt veldig trøtt, men han mente han mest hadde kjørt utfor fordi barnet sparket i seteryggen hans. Tingrettsdommerne mente han skulle stoppet om han var trøtt, og at han skulle stoppet og omplassert barnet til et annet sete hvis det var forstyrrende. Dermed ble han dømt for uaktsom kjøring.

Tok beroligende

Da mannen og barnet var ferdig hos legevakta i Lødingen, fikk han utlevert en lånebil. Han innrømte at han tok en beroligende tablett før han kjørte av gårde.

Etter hvert kom det inn en melding til operasjonssentralen fra en bekymret bilist. Vitnet hadde sett denne lånebilen trekke over i motsatt kjørefelt flere ganger. Mannen ble stoppet på Sortland, og det ble tatt blodprøve.

Blodprøvene viste ifølge retten at mannen var påvirket tilsvarende over 0,5 promille.

– Kjøringen i ruspåvirket tilstand foregikk over en strekning på omtrent fem mil. Kjøringen representerte etter rettens skjønn en stor fare for tiltalte og hans barn, og andre trafikanter. Det framstår som tilfeldigheter at det ikke inntraff to ulykke den aktuelle dagen, slo retten fast.

Forsvarer, advokat Hanne Elise Skare, vet ikke ennå om saken ankes.