Advarer om ekstremt kraftige vindkast

Været som kommer inn over landet torsdag har fått et navn. «Frank» kan føre med seg vindkast på 30-50 meter i sekundet i de rammede områdene, advarer meteorologene.

– Hvis du bor i Nordland eller Troms gjelder det å knyte lua godt fast og finne fram dobbelt ullundertøy fra onsdag kveld. Kraftig vind og vindkast sammen med minusgrader gjør det ekstra kaldt, varslet Meteorologisk institutts konto på Twitter på onsdag.

Litt senere på dagen har værvarselet blitt mer ekstremt. Nå advarer meteorologene om at ekstremværet «Frank» er på vei inn over landet, med heftige vindkast fra vest-sørvest.

Rødt varsel

Meteorologisk institutt har sendt ut et rødt farevarsel – «ekstrem fare» – om ekstremt kraftige vindkast. Varselet gjelder for Nord-Helgeland, Salten, Ofoten, Sør-Troms og Nord-Troms.

– Fra torsdag ettermiddag øst og sørøstlig storm med ekstremt kraftige vindkast lokalt på 35-50 meter i sekundet. Det ventes sterkest vind fra torsdag ettermiddag fram til fredag ettermiddag, står det i varselet.

– Det vil være store variasjoner i vindstyrke. Noen steder vil få veldig lite vind samtidig som andre steder får ekstremt kraftige vindkast. I tillegg vil temperaturen på utsatte steder kunne komme ned i -10 til -15 grader. Kombinasjonen storm og lave temperaturer vil kunne gi utfordringer for strømforsyningen, potensiale for stor forfrysningsfare og fare for moderat til sterk ising på skip, står det videre.

Politiet i Nordland ber folk i fylket om å sikre løse gjenstander, og holde seg inne mens været er på det verste. Det sier meteorologene seg enig i innenfor ekstremfare-området:

– Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett. Stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer kan stenges. Takstein og takplater blåser av hus og bygninger. Mange reiser vil kunne få betydelig lenger reisetid. Strømforsyningen lokalt vil bli betydelig påvirket. Mange veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen. Snøfokk gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier. Den sterke vinden kan gi lokalt høye bølger i fjordstrøk og innsjøer.

Været ventes inn over landet rundt klokken 13 torsdag, og vinden er ventet å løye rundt klokken 18 fredag, ifølge Yr.

Vesterålen utenfor

Mesteparten av landjorda i Vesterålen og omegn er i skrivende stund utenfor ekstremvarselet. Der er det fortsatt «moderat» fare for vindkast. Men Lødingen er inkludert i ekstremvarselet, i kanten av det aktuelle området.

Det kan imidlertid lønne seg å følge med på værmeldingene fremover, da slikt kan forandre seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Følt kulde

Uansett ligger det an til å bli forblåst enkelte steder også i vår region – og med det vil den følte kulda bli desto verre.

Torsdag og fredag er det meldt rundt 18 sekundmeters vind (ikke inkludert vindkast) fra sørøst både i Lødingen og på Andenes, samtidig som termometeret er ventet å krype ned i fem-seks-sju kuldegrader.

Den følte kulden blir desto verre av vinden. Torsdag kveld i Lødingen, med sju kuldegraders temperatur og 18 sekundmeters vind, skal det føles som 19 minusgrader utendørs.

På Andenes kan den følte temperaturen falle ned i 18 grader i løpet av fredag kveld, ifølge værvarselet på Yr.

Ising

Vindretninga gjør at flere av stedene her i området slipper lettere unna. Men det er likevel gult farevarsel om ising i nesten hele Vesterålen og omegn, fra torsdag formiddag og videre inn i helga.

– Lokalt moderat ising på skip er ventet i kyst- og fjordstrøk fra torsdag formiddag. Gjelder for Helgeland, Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen, står det i varselet.

– Rask nok isvekst kan føre til at en liten båt mister stabiliteten, velter og synker. For større båter ventes glatte dekk, gelender, stiger og nedisete redningsbåter og annet redningsutstyr. Isingen kan ødelegge radiokommunikasjonen hvis antennene fryser. Moderat isvekst på fronten/styrhuset til skipet, advarer Yr.

Ising-varsel: Meteorologene advarer båteiere. Foto: Illustrasjon - Meteorologisk institutt