Generalsekretær Harald Milli i Norges Bondelag og lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag Ole-Anton Teigen tolket begge overfor NTB utsettelsen av statens tilbud til bondeorganisasjonene mandag som et tegn på diskusjoner innad i regjeringen.

Diskusjonene skal etter det avisa Nationen får opplyst være svært tøffe, og kilder sier at utfallet kan avgjøre Senterpartiets videre deltakelse i regjeringen.

– Får man ikke i havn et oppgjør Senterpartiet kan stå inne for kan det være snakk om Terje Riis-Johansens politiske liv og Senterpartiets deltakelse i regjeringen, sier vedkommende.

Utvidet topputvalg

Andre kilder bekrefter at de tre partilederne Åslaug Haga (Sp), Kristin Halvorsen (SV) og Jens Stoltenberg (Ap), samt landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) og regjeringspartienes parlamentariske ledere møttes på Statsministerens kontor mandag ettermiddag. De skal ha vært svært langt fra å være enige om hva som skal bli statens tilbud til bøndene, et tilbud som etter planen skulle vært lagt fram tirsdag, men som nå er utsatt til onsdag.

Også i fjorårets forhandlinger ble tilbudet utsatt en dag.

Rekordkrav

Organisasjonenes krav er på rekordhøye 3,3 milliarder kroner. Fjorårets krav var på 2,1 milliarder kroner. Resultat av forhandlingene ble en ramme på 975 millioner kroner.

– Vi får håpe de bruker det ekstra døgnet til å komme med et anstendig tilbud, sier lederen Teigen til NTB.

Milli vil ikke si noe om hva Bondelaget kan godta for å skrive under en forhandlingsløsning.

– Men vi forventer et høyere tilbud enn fjorårets resultat, legger han til.