Kommuneoverlege: Ingebjørn Bleidvin i Hadsel. Foto: Tor Johannes Jensen

Kommunelegen laget eget sporingsverktøy

HADSEL: Da det hastet å få kontroll på sporing av koronasmitte i Hadsel, fikk kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin laget et eget verktøy for smittesporingen.

Det er VG som forteller historien om hvordan kommuner landet rundt manglet bedre verktøy enn penn, papir og regneark for å spore smittekilder for 8.000 korona-smittede nordmenn.

Når noen tester positivt for koronasmitte, er det om å gjøre å finne ut hvem pasienten har hatt kontakt med, både for å få kontroll på hvor smitten kommer fra og for å ta rede på om flere kan ha blitt utsatt. Det er kommuneoverlegens ansvar. Kommuneoverlegen i Hadsel savnet en god metode for å holde kontroll på smittesituasjonen da det brøt løs i begynnelsen av mars. Da han ikke fant gode løsninger etter å ha kontaktet fylkesmann, KS, sentrale helsemyndigheter og kollegaer i andre kommuner, konkluderte han med at de måtte lage verktøyet selv.

– Jeg følte ikke vi hadde tid til å vente. Smittesporing tar veldig mye tid og hvert eneste smittetilfelle kan bety store utgifter for samfunnet om mange må i karantene, sier han til VG.

Han bygde det nettbaserte systemet ReMin sammen med et team på åtte utviklere og tre designere.

Både KS og Folkehelseinstituttet bekrefter at de er kjent med ReMin, og at dette er en av flere løsninger.

– Vi er kjent med flere ulike verktøy, og er generelt positive til digitale løsninger som kan være til hjelp i smittesporingsarbeidet, sier avdelingsdirektør Line Vold hos FHI til VG. Hun opplyser at man jobber sammen med KS og flere kommuner for å finne en elektronisk løsning i datasystemet DHIS-2.