På Stokmarknes rådhus i forbindelse med årets valg.
På Stokmarknes rådhus i forbindelse med årets valg. Foto: Tor Johannes Jensen

Kommunevalget: Poststemme-frist forsinker personkabalen

Hoveddelen av valgtallene er inne, og fintellinga er ferdig flere steder. Men kommunene får ikke regnet ut personstemmene før de aller siste stemmene er kommet inn.

Bladet Vesterålen forsøkte å få tak i personstemmene i årets kommunevalg tirsdag morgen, men ble møtt med samme svar i alle kommunene i regionen: Den oversikten ville de ikke ha før en god del senere på dagen.

Det har ikke bare med telling å gjøre. I Hadsel kommune var de for eksempel ferdig med fintellinga da vi snakket med dem på formiddagen. Det som holder de endelige valgresultatene tilbake, er frista for å få inn stemmer som er sendt med brev. Den er klokken 17 tirsdag.

– Den fristen må vi forholde oss til. Tidligere har man hatt en midlertidig personkabal før stemmene er talt opp, men det får vi ikke i år, sier Atle Nielsen, kommunikasjonsansvarlig i Hadsel kommune.

– Vi får ikke trykt på knappen som setter sammen personkabalen før alle stemmene faktisk er talt opp. Knappen fungerer ikke en gang før etter klokken 17, forklarer Gerd Emilie Hanssen, valgansvarlig i kommunen.

Når kommunen faktisk har kabalen, sender de informasjonen til Valgdirektoratet, som distribuerer det videre ifølge Nielsen og Hanssen.

Enkelte kommuner har valgt å utsette fintellingen til ettermiddagen, siden de uansett må forholde seg til fristen klokken 17.

Stemmene som kommer inn med post, kommer fra folk som har bosted i en kommune, men oppholder seg i en annen kommune – eller i utlandet.

– Velgeren er selv ansvarlig for å stemme så tidlig at stemmen kommer frem til riktig kommune senest kl. 17 dagen etter valgdagen 9. september for å telle med i oppgjøret. Husk derfor å stemme så tidlig at stemmen kommer frem i tide med normal postgang, står det på Valgdirektoratets hjemmeside.