Illustrasjon: Det blir mye nedbør i Ofoten, som kan ende i flom og skred. Foto: Arkivbilde

Kraftig regn fører til oppfordring om å holde seg innendørs

NYHETER: Det er ventet opptil 100 millimeter regn i Nordland i kveld. Narvik kommune oppfordrer tusenvis av innbyggerne til å holde seg innendørs.

Det er fare for flom, ras og underkjølt regn som fører til vanskelige kjøreforhold. Det skal bli spesielt dårlig vær fra i natt og framover.

Nå sitter krisestaben klar og venter på at varselet skal slå inn, sier Iris Bartholsen, beredskapskoordinator i Narvik kommune:

– Hvis du ikke har noe ute og gjøre, bør du holde deg inne.

I tillegg er det store snømengder både i lavlandet og høyfjellet, og NVE har sendt ut melding om stor rasfare, skriver NRK

Fem boliger og 11 hytter i skredsonen i Beisfjorden er evakuert og flere hundre personer er isolert.

Kommunen har fått satt opp båttransport i samarbeid med Narvik havn. Første båt går klokka 18 fra Narvik.

– Båten vil gå i kontinuerlig trafikk utover kvelden og natta og onsdag morgen. Folk må imidlertid belage seg på at det vil bli ventetid, da samme båt brukes til akutte hendelser, sier Iris Bartholsen.

Det er usikkert hvor lenge unntakstilstanden i Narvik kommune vil vare.

Tommy Bech, operasjonleder i Nordland, ber folk være svært varsomme i hele Ofoten-regionen, der det er ventet store nedbørsmengder.

I Troms og kyst- og fjordstrøkene i Finnmark er det ventet at det vil bøtte ned fra tirsdag kveld og utover onsdagen. Her kan det lokalt komme opp mot 50 til 60 millimeter på 24 timer. I fjellet vil nedbøren komme som snø, og snøfokk kan gi utfordrende kjøreforhold på fjellovergangene.