Utbrudd: To ansatte og ytterligere fem pasienter har til nå testet positivt ved sykehjemmet på Stokmarknes. Dermed er man oppe i åtte totalt, opplyser kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel. Foto: Hadsel kommune

Kriseledelsen har hatt møte: Åtte positive tester ved sykehjem

HADSEL: Kriseledelsen i Hadsel har hatt møte tirsdag på grunn av koronasmitten i kommunen. Åtte personer har nå testet positivt ved Stokmarknes sykehjem.

Etter at én pasient testet positivt for Covid-19 ved Stokmarknes sykehjem mandag, ble det satt i gang testing av nærkontakter og ansatte ved sykehjemmet.

To ansatte og ytterligere fem pasienter har til nå testet positivt, slik at det totale tallet er åtte.

På bakgrunn av smitteøkningen i kommunen har kriseledelsen hatt møte tirsdag.

– Med julaften bare en knapp måned unna, er det mange innbyggere som er bekymret og usikre på hvordan en skal forholde seg, skriver kommunen i ei pressemelding.

– I snitt ligger vi nå på ti nye smittede per dag. Vi ønsker at det tallet skal ned, men det er ikke så høyt at nasjonale myndigheter mener vi bør innføre lokale tiltak som omfatter hele befolkningen, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin.

Les også
Nye korona-innleggelser i Vesterålen

Han har følgende beskjed til de som har planlagt juleavslutninger og sosiale arrangementer:

– I utgangspunktet avlyser vi ingenting per nå, men vi følger situasjonen nøye. Terskelen er betydelig høyere enn tidligere i pandemien for å innføre lokale tiltak, men det kan bli aktuelt på kort varsel om situasjonen forverrer seg, sier Bleidvin.

Det viktigste enkeltpersoner kan gjøre for å begrense smitte nå, er følgende:

• Hold deg hjemme og test deg når du er syk, også selv om det «bare» er forkjølelse.

• Hold avstand

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Vær nøye på håndhygiene

• Unngå håndhilsning og klemming. Dette gjelder ikke barn og unge.

På legekontorene bes pasienter som skal på time om å bruke munnbind inntil videre.

Ved Stokmarknes sykehjem er det innført en rekke tiltak, blant annet er sykehjemmet stengt for besøkende.

– Vi gjør alt vi kan for å unngå videre smitte her. Samtidig må vi være ærlige og realistiske. Det er ikke uvanlig med dødsfall på sykehjem i influensasesongen, helt uavhengig av korona. Folk på sykehjem i dag er svake i utgangspunktet. I tillegg er det flere som ikke har kunnet få 3. dose med koronavaksine enda, på grunn av svak helse eller samtidig influensavaksinasjon. Det er altså en svært sårbar gruppe det er snakk om, sier Bleidvin.

Hadsel kommune minner for øvrig om nettmøte med kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin tirsdag kveld.