Eldbjørg Daljord, Herbjørg Lunde Brenna,  Mona Dahl, Erna Johansen, Mattis Mathisen, Svein Roar Jacobsen, og Ane Høyem. Her på Rødbrygga.
Eldbjørg Daljord, Herbjørg Lunde Brenna, Mona Dahl, Erna Johansen, Mattis Mathisen, Svein Roar Jacobsen, og Ane Høyem. Her på Rødbrygga. Foto: Håvard S. Mækelæ

Kulturminnedagene på Sortland har holdbarhet som tema: Både bevaring og bruk

SORTLAND: Å bevare noe betyr ikke at man setter det bak lås og slå, skal man spørre Sortland Historielag og alle deres samarbeidspartnere.

Kulturminnedagene holdes på landsbasis fra lørdag 7. til søndag 15. september. På Sortland er det lagt opp til en rekke arrangement i løpet av dagene – de fleste under teamet «holdbarhet».

Medlemmene i Sortland Historielag er nemlig opptatt av at kulturminnene tas vare på – mens de er i bruk.

– Vi har flere arrangement der vi skal ta kulturminnene med oss også i fremtida – og vise det både til barn og voksne, sier Mattis Mathisen i historielaget.

Den røde tråden går igjen både i friluftsarrangement og mer innendørs affærer. Ta for eksempel elvevandringen langs Selneselva til Munningsletta kommende helg.

– Det fører til marked på Munningsletta, i stallene der man pleide å ha fesjå før i tida. Det blir kafé med mat fra bygdas folk, sier Eldbjørg Daljord.

– Det var sirkus på Munningsletta før også. Etter at det ble stille, fant vi i bygda ut at vi skulle gjøre noe med det, legger hun til.

I sentrum blir det aktiviteter helga neste uke. Mens Barnas Dag holdes på Kulturfabrikken, blir det aktiviteter og kafé ved Rødbrygga og Kvitbrygga. Husflidslaget og Kystlaget står for det sammen.

– Det blir en liten museumsdel med ting fra den gamle kystkulturen, med båtmotorer og mer til – og kavlbetting som folk kan prøve seg på, sier Erna Johansen i Kystlaget.

– Husflidlagets aktiviteter vil dreie seg om å bli mer ansvarlige forbrukere. Vi skal ta frem lapping og stopping, og ungene skal få lage hoppetau av brukte tekstiler. Vi er opptatt av å ta vare på det vi har, sier Hergbjørg Lunde Brenna.

Eldgammel bibel

Kulturminnedagenes siste dag skjer det ting i Sortland kirke. Da legges det opp til et foredrag om en veldig, veldig gammel bibel som står i kirka. Denne bibelen skal bli brakt opp i lyset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En bibel som står i kirka på Sortland er fra 1589. Vi skal ha foredrag om det – og vi prøver samtidig å få til en utstilling av andres gamle bøker, sier Svein Roar Jacobsen.

Historielaget oppfordrer folk til å kontakte dem om de har gamle bøker de vil vise frem.

– Selv skal jeg ha med en bok som min avdøde oldemor fikk da hun var liten. Du ser barneskrifta hennes i boka – og hun var født på 1850-tallet, sier Jacobsen.

– Mange rundt om har gjerne gamle, religiøse skrifter. Dette vil være en verdi for framtida – mye av det er ukjent litteratur i dag, nevner Mathisen.

Kulturminneplan

Kulturminnedagene dreier seg ikke bare om å vise fram mulighetene til befolkningen, men også om å høre på. I løpet av neste uke er det lagt opp til et åpent møte om kulturminneplanen for Sortland. Her ønsker laget innspill om planen både før og etter møtet.

Flere aktiviteter er planlagt i løpet av de åtte kulturminnedagene.