Kvæfjordrennet med deltagelse fra hele regionen, er ett av KIL’s årlige arrangementer. Her fra Kvæfjordrennet 2019.
Kvæfjordrennet med deltagelse fra hele regionen, er ett av KIL’s årlige arrangementer. Her fra Kvæfjordrennet 2019. Foto: Atle Trondsen

Kvæfjord idrettslag i hundre: stor feiring i helga

KVÆFJORD: De får neppe gratulasjoner fra kongen, men 26. og 27. april feirer Kvæfjord idrettslag at det er 100 år siden laget ble dannet.

Lørdag 27. april blir det alkoholfri jubileumsfest i Kvæfjordhallen, der det dekkes bord til 300 gjester. Idrettslagets leder, Jan Meyer, er arrangementsansvarlig, med assistanse fra lokale krefter og velvillige sponsorer. Det er åpen invitasjon til alle kvæfjerdinger, både medlemmer av idrettslaget og ikke-medlemmer. Også idrettslag i nærmiljøet, Troms idettskrets, og særkretsledere for de enkelte idrettsgrenene er invitert. Og her blir det både servering og underholdning.

– Blant de som opptrer er sanggruppa To og en halv, Kvæfjord Mannskor og Kabaret 1954. forteller Jan Meyer.

Bursdagsgjestene får også gleden av å få høre urfremføringen av en joik, og det blir fremført hilsninger og fortellinger. Ikke minst vil det bli orientert om idrettslagets historie i kortversjon, basert på en 60 siders laghistorie som er utarbeidet av Jan Meyer.

Allsidig

Gjennom historien har idrettslaget drevet med turn, skikonkurranser, orientering, friidrett, håndball og fotball. I idrettslagets rekker finner man personer som har markert seg internasjonalt. Magnus Vesterheim vil være til stede under jubileumsfesten begge dager og fortelle om sin satsing mot verdenstoppen i langløp på ski. Det vil også komme en videohilsen fra maratonløper Hilde Aders.

Lagshistorien omtaler også Oddrun Lange Hokland fra Kveøya, født i 1942. I sin aktive periode 1959 til 1966 ble hun Norgesmester 22 ganger, hun vant to kongepokaler, satte 18 norske rekorder, deltok i to nordiske mesterskap, to europamesterskap, flere landskamper og sommer-OL i Tokio i 1964. Våren 1969 kom hun til Kveøya.

Jan Meyer har skrevet Kvæfjord Idrettslags historie gjennom 100 år.
Jan Meyer har skrevet Kvæfjord Idrettslags historie gjennom 100 år. Foto: Atle Trondsen

– Kvæfjord Idrettslag ble dannet på et konstituerende møte på Fram den 16. mars 1919. Det ble vedtatt at laget skulle hete Kvæfjord turn- og idrettslag. Navnet ble senere endret til Kvæfjord idrettslag. Olav Tennvassås var lagets første leder, skriver Jan Meyer i Kvæfjord Idrettslags historie.