Gjennom å arrangere Kystkulturdagene bidrar Lødingen Kystlag til å holde historien i hevd. I det arrangementet skal markere sitt 10-års jubileum satses det spesielt på å videreformidle gode fortellinger om havet og kysten og folket som bodde langs leia.
Gjennom å arrangere Kystkulturdagene bidrar Lødingen Kystlag til å holde historien i hevd. I det arrangementet skal markere sitt 10-års jubileum satses det spesielt på å videreformidle gode fortellinger om havet og kysten og folket som bodde langs leia. Foto: Svein Rist

Kystkulturdagene jubilerer – og byr på fortellinger i fleng

LØDINGEN: Gode fortellinger om havet og kysten og om folket som bodde og livnærte seg her vil stå sentralt under årets utgave av Kystkulturdagene i Lødingen Vestbygd.

Kystkulturdagene i Lødingen kan i år se tilbake på ti sammenhengende års aktivitet. Jubileet markeres ved å gi arrangementet et ekstra spennende innhold.

– I år tjuvstarter vi Kystkulturdagene med teater. Tidlig i juli får Lødingen Kystlag besøk av Turneteateret i Trøndelag, med forestillingen Den siste viking. En velkjent forestilling basert på Johan Boyers roman fra 1921. Stykket gir et innblikk i hvor sterkt folk langs kysten var avhengig av et godt Lofotfiske for å livberge seg. Om mismot, men også om samhold og glede over storfangster og pustepauser i hverdagen, opplyser Arnfinn Fenes på vegne av Lødingen Kystlag.

Fortellinger i sentrum

En liten uke senere er det så duket for den 10. utgaven av Kystkulturdagene. Folketallet i vestre del av Lødingen både seks- og sjudobles i det Lødingen Kystlag, Møllevollen Gård/Den Sorte Gryte og Vestbygd Husflidslag slår sine pjalter sammen for å dra i land dette flotte arrangementet.

I tillegg til de tradisjonelle innslagene vil fortellinger og fortellerkunst gå som en rød tråd gjennom arrangementet.

– Tre dager i juli vil gode fortellinger om kysten, fisket og dagliglivet langs leia stå veldig sentralt. For å få dette til henter vi inn nestorer fra Nord-Norsk Fortellerforum, fremholder Arnfinn Fenes.

Årets utgave av Kystkulturdagene i Lødingen Vestbygd tjuvstarter med teater på Offersøy Feriesenter. Hvordan livet artet seg langs kysten i nord blir i stykket Den siste viking fremført av Turneteateret i Trøndelag. Illustrasjonsfoto.
Årets utgave av Kystkulturdagene i Lødingen Vestbygd tjuvstarter med teater på Offersøy Feriesenter. Hvordan livet artet seg langs kysten i nord blir i stykket Den siste viking fremført av Turneteateret i Trøndelag. Illustrasjonsfoto. Foto: Svein Rist
Lødingen Kystlag bidrar til å holde gammelt håndverk i hevd. Knyting av kavl-hue er noe Bjørn Larsen kan demonstrere.
Lødingen Kystlag bidrar til å holde gammelt håndverk i hevd. Knyting av kavl-hue er noe Bjørn Larsen kan demonstrere. Foto: Svein Rist

– Hva har publikum å se frem til i denne forbindelse?

– Vi arrangerer Fortellersmie med Steinar Jakobsen fra Stokmarknes som kursholder. Vi kobler også på Hilde J. Hansen fra Alsvåg i programmet. Vi har gitt denne delen av programmet arbeidstittelen Fortellinger fra kysten. Så er det duket for bygdas egen kjente forfatter Sølvi Ytterstad. Til tonefølge fra kantor Christoffer Briggs vil hun gi publikum en uforglemmelig Lyrikkaften. Ytterstad og Briggs har for øvrig æren av å åpne den 10. utgaven av Kystkulturdagene, opplyser Arnfinn Fenes i samtale med lokalavisa.