Vårin Sørmeland fortalte åpent og barbeint om sine opplevelser i barndommen. Nå er hun stolt over hjemkommunen for arbeidet som gjøres med forebygging av seksuelle overgrep.
Vårin Sørmeland fortalte åpent og barbeint om sine opplevelser i barndommen. Nå er hun stolt over hjemkommunen for arbeidet som gjøres med forebygging av seksuelle overgrep. Foto: Inger Merete Elven

– La ingen få oppleve det jeg gjorde

SORTLAND: Nettstedet æemæ.no ble torsdag lansert sammen med en sterk historie om en ødelagt oppvekst.

Torsdag, i forbindelse med møtet i kommunestyret, lanserte Sortland kommune nettstedet æemæ.no. Den er realisert ved hjelp av midler fra Nordland Fylkeskommune, Fylkesmannen i Nordland og Helsedirektoratet.

Kommunens forebyggende arbeid mot vold og seksuelle overgrep har fått nasjonal oppmerksomhet i mange kanaler – sist omtalt som Sortlandmodellen i regjeringens handlingsplan mot voldtekt. Gjennom nettstedet presenteres modellen og hele dens innhold, og blir tilgjengelig for alle.

Sterk historie

Vårin Sørmeland, oppvokst i Sortland, har tidligere fortalt offentlig om en barndom preget av overgrep fra bestefar og far. Hun var til stede under nettside-lanseringa torsdag, for å dele sin historie.

– De truet med å kaste meg i brønnen om jeg sa noe. Jeg fikk et glidelås over munnen der og da. Det var ingen som spurte meg hvorfor jeg aldri var med på svømming, eller ikke klarte å gjøre øvelsene i gymmen. Jeg trodde dette var vanlig, at alle hadde det sånn.

– Hadde læreren spurt, hadde helsesøster spurt – som jeg ønsket intenst skulle skje, hadde jeg nok sagt det til slutt. Da kunne det blitt stoppet. Jeg hadde ikke lært noe på skolen at de ikke hadde lov å gjøre sånn. At jeg bestemte over min kropp, var det ingen som hadde fortalt meg.

Sørmeland og ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) foretok den offisielle åpninga av nettstedet æemæ.no.
Sørmeland og ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) foretok den offisielle åpninga av nettstedet æemæ.no.

– Jeg var misbrukt fra 1966, og først i 2009 ble jeg trodd, fortalte Sørmeland.

– Du bestemmer!

– Det viktige er å fortelle ungene at ”du bestemmer over din kropp! Ikke la noen gjøre noe med din kropp som du ikke vil.” Jeg er så glad for at min hjemkommune, som jeg tok avstand fra i så mange år, at den er blitt kåret til den beste kommunen å vokse opp i. Ingen skal få oppleve det jeg fikk oppleve. Jeg er stolt over å være en del av dette. Den jobben dere gjør er fantastisk.

– Den beste jobben jeg gjør er å få reise rundt og foretelle om mitt liv, slik at helsepersonell – ja, generelt Norges befolkning – kan få opp øynene, og se at hver eneste unge er verdifull. Og de skal få vite det tidlig. Ikke la de tro at de er kriminell og at det er vanlig å oppleve sånt. For det er ikke det, slo Sørmeland fast.

– Vær så god

En rørt ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) takket Sørmeland for innlegget:

– Jeg vil be alle dere som ikke er blitt hørt, sett eller trodd om unnskyldning, på vegne av Sortland kommune. Det var temmlig vanlig på den tida at overgrepsoffer ikke ble hørt. Mange visste, men det var ikke kultur for å gjøre noe med det. Det er heldigvis ikke helt sånn lenger. Kompetansen blant offentlig ansatte er betydelig bedret. I Sortland har vi tatt dette noen skritt videre, med Æ e mæ, som vi har jobbet med helt siden 2011. – Nettsida er tilgjengelig for alle som ønsker å bruke den, og er særlig ment for andre kommuner som ønsker å komme i gang med forebyggende arbeid etter Sortlandmodellen. Så vær så god, jeg håper dere velger å benytte dere av den, sa Bjørkmo, før hun og Sørmeland sammen trykket på knappen som åpnet nettstedet offisielt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helse- og omsorgssjef Sture Jacobsen demonstrerte deretter for kommunestyret og de frammøtte i salen hvordan nettstedet fungerer.

– Dette har vært et fantastisk artig, og lett, arbeid. Dette har en viktig misjon, og da stiller alle opp og gjør sitt aller beste. Jeg kan ikke huske noe så revolusjonerende arbeid som har vært så lett å gjennomføre, sa Jacobsen.