Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet. Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge. Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom. Steinar Winther Christensen, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon.
Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet. Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge. Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom. Steinar Winther Christensen, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon. Foto: Johanna Hanno, Greenpeace

Lyser opp før klimasøksmålet

VESTERÅLEN/OSLO: Mandag er aksjonsdag i forkant av anke-start i klimasøksmålet. Miljøorganisasjonene håper å spre markeringene ut over hele landet – og de får selskap fra Sortland.

Natur og Ungdom og Greenpeace stevnet staten i 2017 for å få dem til å stoppe all oljeleting i Barentshavet. Rettssaken ble tapt i tingretten, men tirsdag denne uka starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Flere organisasjoner har meldt sin støtte til saken i mellomtiden, deriblant Naturvernforbundet, og Besteforeldrenes Klimaaksjon. I den sistnevnte foreningen sitter Wenche Cumming fra Sortland i styret, og hun dro til Oslo mandag for å støtte opp om saken.

Naturvernorganisasjonene har vært aktive i flere dager før rettssaken, med seminar, møter og stunt som en oppvarming til selve klimarettssaken i Borgarting lagmannsrett. Mandag, dagen før rettssaken, er utpekt som nasjonal aksjonsdag, med store og små markeringer og lystenning landet rundt,

– Vi markerer foran stortinget i kveld, og jeg regner med at alle organisasjonene som er med på rettssaken er der. Tirsdag morgen stiller vi oss ved inngangen til Borgarting lagmannsrett, sier Wenche Cumming mandag formiddag.

Hun sitter da på flybussen på vei til Evenes. Uten noe demonstrasjonsmateriell – det sørget Besteforeldrenes Klimaaksjon for i Oslo.

Wenche Cumming styrte folkeaksjonen mot olje i Lofoten og Vesterålen. Her fra vardebrenning i mars i år.
Wenche Cumming styrte folkeaksjonen mot olje i Lofoten og Vesterålen. Her fra vardebrenning i mars i år. Foto: Roger Vagle

Også i Bø

Markeringene har ikke vært begrenset til Oslo. Ifølge Naturvernforbundets kart var det blant annet lagt opp til aksjon i Bø i Vesterålen mandag, som en del av en landsomfattende lysmarkering.

– Det er uansett en markering man kan delta på selv om man er alene. Man kan tenne et lys og sende et bilde for å vise støtten, sier Cumming.

Grunnloven

Naturorganisasjonenes klimasøksmål går blant annet på tolkningen av Grunnloven §112:

«Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.»

Miljøorganisasjonene mener oljeboring i Barentshavet bryter med denne loven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Norge har både et rettslig og moralsk ansvar for oljen vi produserer uavhengig av om den brennes i Norge eller i andre land. For verdens klima spiller det ingen rolle hvor i verden utslippene skjer. Vi har signert Parisavtalen, og dermed har vi forpliktet oss til å jobbe for å holde global oppvarming under 1,5 grader. Forskningen viser at de eksisterende feltene tar oss forbi klimamålet, da kan vi ikke åpne opp nye områder for oljeboring, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en pressemelding.

Ankerettssaken går fra 5. til og med 14. november.

Har du vært med på klimaaksjon mandag? Send gjerne bilder tilred@blv.no, eller på Facebook.