Hålogaland lagmannsrett. Foto: Sverre Idar Lakså

Machete-hugger anket – og fikk mer fengsel

Etter å ha hugget løs på én mann, løp den tiltalte etter en annen. Lagmannsretten mente det var drapsforsøk på begge to.

En mann i 20-årene ble i mars dømt for drapsforsøk i Nord-Troms og Senja tingrett, etter en voldshendelse i Tromsø. 9. august 2021 gikk han ifølge dommen løs på en annen person med machete, i det retten kalte «et brutalt og overfallspreget angrep».

– Tiltalte hugget fornærmede totalt fem ganger med macheten, to av gangene i hode- og nakkeområdet. Ved det andre hugget, som traff fornærmedes venstre albue, ble fornærmedes tricepssene kuttet av, slik at fornærmede var tilnærmet forsvarsløs under den resterende delen av angrepet. At skadene ikke var livstruende framstår som rent hell, står det i den opprinnelige dommen. Skadene inkluderte også brudd i en albue.

Både mannen og påtalemyndigheten anket saken til Hålogaland lagmannsrett – mannen i et håp om å bli frifunnet, og påtalemyndigheten for å få en ny vurdering av den andre delen av tiltalen. Der var han tiltalt for å ha løpt etter enda en person med macheten mens han sa «jeg kutter av hodet ditt» eller liknende.

Den tiltalte nektet for det hele. Lagmannsretten mente imidlertid det var bevist at den tiltalte hadde hugd til med den rundt 50 centimeter lange kniven. Flertallet av lagdommerne i lagmannsretten så også alvorligere på hendelsen etterpå enn tingrettsdommerne: Lagmannsretten mente det også var drapsforsøk da mannen hadde løpt etter den andre fornærmede.

For to drapsforsøk ble dommen økt fra seks og et halvt års fengsel til åtte års fengsel. Om dommen blir stående, må mannen også betale 344.082 kroner i erstatning til den skadde fornærmede, og 75.000 kroner til den andre fornærmede.