Maiværet: Bare Bø hadde kulderekord

Erfaren: Lars Johnsen syntes denne mai-måneden var noe utenom det vanlige. Slik så det ut i Sortland sentrum 11. mai. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Tross snøfall halve måneden: Bare én stasjon i Vesterålen og omegn satte noen ny rekord. Og det var en tangering.

Norge som helhet hadde den kaldeste mai måned siden 1997, skriver Meteorologisk institutt i sin månedlige værrapport.

– Månedstemperaturen for hele landet lå 1,1 grad under normalen. Relativt kaldest var det på Vestlandet, i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland, der enkelte stasjoner hadde avvik på 2,5-3 grader under normalen, skriver instituttet.

Rekord fra 2012

Målestasjonen Bø i Vesterålen III har vært i gang siden 2003. Der ble det målt en gjennomsnittstemperatur på 5 grader Celsius i mai. Det er like kaldt som mai i 2012 – som var den forrige kulderekorden for stasjonen.

Merk at Meteorologisk institutt bare teller rekorder om en stasjon sender daglige målinger, og om den har vært i drift i 15 år eller mer.

Resten av Vesterålen og omegn ligger på liknende temperaturer som Bø. Stokmarknes målte 5 grader i gjennomsnitt, Andøya 4,9 grader, og Kleiva på Sortland målte 4,7 grader i gjennomsnitt. Av disse var det Sortland som hadde det relativt kaldest – 1,7 grader under normalen.

Evenes lufthavn hadde 5,2 grader i snitt, noe som er 0,9 grader under normalen. Harstad Stadion målte 5,1 grader i snitt, eller 1,1 grad under normalen.

Våt mai

Mens nedbørsnivået var nesten normalt når man ser på landet som helhet, var det mye mer nedbør enn normalen tilsier i hele Vesterålen. Alsvåg i Vesterålen var våtest her i området, med 141,5 millimeter nedbør i hele mai. Det er 236 prosent av normalen – altså over dobbelt så mye.

Andøya målestasjon fikk også over dobbelt så mye nedbør som normalen – 117,6 millimeter, eller 222 prosent av normalen. Kleiva i Sortland kommune målte 125,2 millimeter nedbør, noe som er 193 prosent av normalen.

Normalen er gjennomsnittet av målingene fra 1961 til 1990. Fra neste år vil den såkalte normalen bli beregnet ut fra målinger gjort fra 1991 til 2020.

Det er nok en stund til snøen er borte fra fjellene – men sommerværet i månedsskiftet har gjort sitt. Snødybden ved Ånstadblåheia målestasjon var på rekordhøye nivå i vår, men gikk gradvis nedover i slutten av mai. 4. juni ble det målt 6 centimeter snø ved målestasjonen, og etter det har det ikke vært registrert noe, ifølge Norsk Klimaservicesenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det betyr ikke at Ånstadblåheia er snøfri – bare det stedet der snødybden måles ved stasjonen.