Brannvernuke: Det blir ingen åpen brannstasjon i Vesterålen eller ellers i Norge i år. Men enhetsleder brann i Hadsel kommune, Sten Håvard Johannessen, oppfordrer til å engasjere seg i brannvernuka likevel.

Mange småbarnsforeldre har ingen plan når brannalarmen går

Når det begynner å brenne, står nær halvparten av norske småbarnsforeldre uten en plan for å få barna i sikkerhet.

Det viser en undersøkelse som er gjennomført for Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Vi har i mange år hatt søkelys på å ha brannøvelser hjemme, og at alle bør ha en plan på hva man skal gjøre i tilfelle brann. Det er ikke uten grunn, sier Sten Håvard Johannessen, som er enhetsleder brann i Hadsel kommune.

Undersøkelsen forteller at 42 prosent av familier med barn i alderen 0-12 år ikke har diskutert hvordan de skal evakuere barna ved en brann. Johannessen viser til at situasjonen blir både kaotisk og dramatisk hvis man blir rammet av en omfattende brann. Da kan det være vanskelig å få oversikt over om alle har kommet seg trygt ut, og man bør derfor ha snakket på forhånd om hva man skal gjøre på forhånd og ha avtalt en møteplass ute.

– Et skrekkscenario er at noen går tilbake inn i et brennende hus fordi de ikke finner hverandre på utsiden, og så står den man leter etter trygt et annet sted ute, sier Sten Håvard Johannessen.

I den nasjonale brannvernuka, som starter over helga, er mange rundt i hele landet engasjert i brannøvelser og andre aktiviteter som bidrar til økt brannsikkerhet.

Høsten markerer inngangen til en tid på året da antall boligbranner vanligvis øker, blant annet som følge av økt strømforbruk og mer bruk av levende lys.

I år blir det ingen åpen brannstasjon – annet enn et nasjonalt virtuelt arrangement med brannbamsen Bjørnis på Facebook og Youtube.

– Normalt ville vi invitert små og store til åpen brannstasjon her. Men av smittevernhensyn blir det dessverre ikke slik i år. Da er det ekstra viktig at folk engasjerer seg på hjemmebane og tar brannsikkerhet på alvor hjemme i egen bolig, sier Sten Håvard Johannessen.

Her er hans råd for å øke sikkerheten og redusere sannsynligheten for brann i hjemmet:

• Ta en prat med hele familien, f.eks ved middagsbordet om hva man skal være ekstra påpasselig med for å unngå brann. Og hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Ha brannøvelse.

• Bli enige om en sikker møteplass ute som alle kjenner godt

• Sjekk ut ulike rømningsveier.

• Røykvarsler og slokkeutstyr må sjekkes jevnlig, også i brannvernuka.