Sjefsbytte: Fra venstre: Påtroppende sjef for Stasjonsgruppe Andøya, Ingvild Bjørnstad Jensrud, Sjef Luftforsvaret Tonje Skinnarland og sjef 133 Luftving Eirik Guldvog. Foto: Fredrik Sørensen

Markerte sjef-skifte på Andøya

ANDØY: Ingvild Bjørnstad Jensrud takket av etter fem år som sjef for 133 Luftving på Andøya. Eirik Guldvog har nå tatt over.

– Jeg er mektig stolt og imponert over leveranseviljen og -evnen alle ved Andøya flystasjon har vist, sa sjefen for Luftforsvaret, Tonje Skinnarland, på torsdagens seremoni.

Det var en spesiell dag ved Andøya flystasjon. Det var nemlig oberst Ingvild Bjørnstad Jensruds siste dag som luftvingsjef.

Blir på Andøya

Jensrud har hatt sjef-jobben i fem år, og blir nå sjef for Stasjonsgruppe Andøya, som siden årsskiftet har vært underlagt nye 133 Luftving på Evenes. Jensrud erkjenner at det er vemodig å gå av som luftvingsjef.

– Ja, det kan du kanskje si. Men dette er først og fremst kjempespennende. Jeg har stor tro på det som skal skje fremover, og gleder meg til å jobbe sammen med den nye luftvingsjefen, sier hun.

Jensrud erkjenner at det har vært fem krevende år som luftvingsjef, i ei tid der Andøya flystasjon har vært foreslått nedlagt av regjeringa, og senere vedtatt nedlagt av Stortinget.

– Men jeg føler meg heldig som har fått være her over tid. Vi skal drive videre med Orion i flere år, og jeg er veldig glad for at jeg får være med videre, sier Jensrud.

Faglige utfordringer er ikke den eneste grunnen til at hun blir på Andøya.

– Jeg er blitt veldig glad i Andøya, og både jeg og mannen min trives godt her, sier Jensrud.

– Høytidelig dag

Samtidig som Jensrud ble takket av, ble Eirik Guldvog innsatt som ny sjef for 133 Luftving. Han får den krevende jobben med å bygge opp nye Evenes flystasjon, samtidig som den operative driften skal fortsette på Andøya.

– Dette er en høytidelig dag, og jeg har kjent på spenninga, selv om jeg har visst om at jeg skulle overta lenge. Det er godt å være på plass, og ha skoene på, smiler Guldvog.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener Jensrud har gjort en stødig og god jobb som luftvingsjef, og er glad for at hun blir med videre som sjef for Stasjonsgruppe Andøya.

– Ingvild bidrar med kontinuitet, og har sammen med personellet på Andøya levert en imponerende innsats i ei krevende tid. Det som er levert herfra er formidabelt, sier Guldvog.

– Vi skal, etter planen, ha Orion-flyene operative til midten av 2023, så det skal fortsatt gjøres en viktig jobb fra Andøya i noen år, før vi flytter til Evenes, legger han til.

Hyllet av sjefen

Sjefen for Luftforsvaret, Tonje Skinnarland, holdt tale i forbindelse med markeringa av sjefsbyttet torsdag ettermiddag. Hun hyllet oberst Jensrud.

– I fem år har hun vært luftvingsjef ved 133 Luftving på Andøya. Dette har vært ei turbulent og utfordrende tid. I 2016 ble Andøya vedtatt nedlagt, og Stortinget bestemte at våre nye maritime patruljefly P-8 skulle samles på Evenes. Det har naturlig nok påvirket lokalsamfunnet og våre egne ansatte. På tross av dette, har 133 Luftving fortsatt å produsere, levere og understøtte MPA-operasjoner fra Andøya på en svært tilfredsstillende måte, sa Skinnarland.

Også de ansatte fikk ros fra sjefen. Skinnarland viste til at den strategiske betydningen av å drive maritim overvåkning og ubåtjakt i nord har blitt enda mer tydelig de siste årene.

– Dere har demonstrert uovertruffen konsentrasjon om oppdraget, i ei svært krevende tid. Jeg er mektig stolt og imponert over leveranseviljen og -evnen som alle ved Andøya flystasjon har vist gjennom disse årene. I tillegg har dere i flere perioder vært en særdeles god vert for allierte MPA som har drevet flernasjonale anti-ubåt operasjoner i Atlanterhavet, sa hun.

Ros til nysjefen

Nysjefen, Eirik Guldvog, fikk også gode ord fra Skinnarland.

– Eirik – under din kommando skal nye 133 Luftving vokse enormt de neste årene. Før jul hadde du 27 ansatte. I dag har du med stasjonsgruppa på Andøya og tilført personell fra Sjøforsvaret, kommando over 430 ansatte og vernepliktige, innledet hun.

– Evenes skal steg for steg bygges opp til å bli vår kampbase i nord. I 2025 skal det være nærmere 800 ansatte og vernepliktige samlet under 133 Luftving på Evenes. Basen skal understøtte, produsere og levere QRA med F-35 og MPA-operasjoner med P-8, og den skal beskyttes med robust baseforsvar og luftvern. På veien mot dette målet skal stasjonsgruppe Andøya driftes og understøtte MPA-operasjoner med P-3 fram til P-8 er klar til å ta over dette strategisk viktige oppdraget, la hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en formidabel oppgave. Med din brede erfaring har du de beste forutsetninger for å lykkes – sammen med din solide og erfarne sjefsserjant Rune, din gode ledergruppe med Gyda og Ingvild i spissen, og sammen med alle de dyktige og dedikerte medarbeidere på Andøya og Evenes, slo Skinnarland fast.