Siste øvelse: Ei dukke på 80 kilo måtte fraktes 20 meter til mål. Foto: Innsendt

Maya (35) på NM – i brannklær

Det første norgesmesterskapet i «brannsport» er over. Vesterålingen Maya Aspegaard var der som én av seks kvinner – blant rundt 50 deltakere.

Løypa i det offisielle brannsport-mesterskapet var bare på 50 meter. Men tung var den – ikke minst fordi alle øvelsene gjennomføres i fullt brannvernutstyr:

– Blant annet skulle deltakerne rulle en brannslange 25 meter, treffe blink med stråle fra brannslangen, og frakte en sammenrullet brannslange på 19 kilo opp 62 trappetrinn. På toppen skulle de dra opp enda en sammenrullet brannslange, for så å springe ned igjen. Her ventet det ei slegge og en stor klosse på 70 kilo som de skal slå 15 centimeter bak. Siste hinderet var å plukke opp en dukke på 80 kilo og bære den de siste 20 meterne over målstreken, oppsummerer Maya Aspegaard.

Slange-rulling: 25 meter med dette. Foto: Innsendt

– Stort i utlandet

– Det er første gangen et slikt mesterskap ble arrangert i Norge. Brannsport har i mange år vært stort i utlandet, der brannkonstabler fra hele verden samles for å konkurrere om hvem som er den beste, forteller Aspegaard.

Aspegaard var én av totalt seks kvinner i individuell klasse på mesterskapet. Totalt var det 46 individuelle deltakere i konkurransen, fordelt på kjønn og aldersklasser. NM i brannsport er altså ganske mannsdominert i sitt første offisielle år.

Med tre deltakere i hennes klasse, kvinner under 40, var hun garantert pallplass – men hun klarte seg til en andreplass, med 5 minutter og 16 sekunder på klokka.

På pallen: Maya Aspegaard på 2. plass, Mathilde Myklebust på 1. plass og Anne Marit Trenmo på 3. plass. Foto: Innsendt

Det er fortsatt ikke voldsom lag-påmelding. Aspegaard hadde ikke planlagt å melde seg på lagene, der hun representerte Harstad Brann og Redning. Men hun endte opp med å hive seg med på både tandem- og lagkonkurransen – i begge tilfeller med en blanding av folk fra Sør- og Nord-Norge. Tandem-laget «Nord og Sør» kom på tredjeplass av tre tandemlag, mens mixlaget «Blanda Drops» var tre små sekunder unna en pallplass.

Brannsport

På Brannsport-hjemmesiden beskrives sporten slik:

– Brannsport skal være en sport for alle brannmannskaper i Norge, både deltid og fulltid. Brannsport har følgende mål: Den skal være en publikumsvennlig sport som setter massivt fokus på brannsikkerhet i Norge. Den skal gjøre brannmannskap bedre trent til å utføre sin jobb som brannmenn/kvinner. Og den skal bidra til å opprettholde kvalitet og fysikk i det norske brannvesen.

Fra Stokmarknes: Maya Aspegaard. Foto: Innsendt