Elg med elgvorter.
Elg med elgvorter. Foto: Bjørnar Hansen

Melder om elgvorter i Andøy

ANDØY: Viltforvalteren har fått flere mer eller mindre bekymrede telefoner i det siste. Det er ingenting å frykte ifølge ham – men det er heller ikke vanlig å se i Andøy.

Jostein Holmeng, viltforvalter for Sortland og Andøy, melder om sykdomsutbrudd blant elger på Andøy.

– Det har vært noen observasjoner av elg med elgvorter nord på Andøya, forteller han.

Elgvorter er fort veldig synlig som utvekster på elgens hud. Veterinærinstituttet beskriver vortene som hårløse med varierende størrelse, og de kan være dekt av brunsvarte skorper.

– Det er noe folk legger merke til, og kanskje bekymrer seg for – men det er ikke dramatisk. Det er en ganske vanlig sykdom blant elg, og normalt går det over av seg selv, sier Holmeng.

– Elgvorter er en virussykdom. Vanligvis er det ungdyr som får det. Noen av dem kan bli så plaget at de blir avmagret, men de fleste blir ikke syke eller svekket. Og kjøttet kan spises, påpeker han.

Selv om sykdommen er kjent, er den ikke så vanlig å se i Vesterålen, ifølge Holmeng.

– Det er nok derfor folk reagerer. Jeg har sett den før, men ikke mange tilfeller. Det jeg har sett har også vært på Hinnøya. Jeg vet ikke om noen tilfeller på Andøya før, sier viltforvalteren.

Elgvorter er forårsaket av EEPV-viruset (European Elk Papilloma Virus). Viruset smitter fra elg til elg, og etablerer seg i rifter eller små sår. IfølgeVeterinærinstituttet kan det ta måneder eller år før rammede dyr blir immune og kvitter seg med vortene, når de først er rammet.