Helikopterstyrt - Skadestedet, sørvest for Alta. (vår markering)
Helikopterstyrt - Skadestedet, sørvest for Alta. (vår markering) Foto: Statens Kartverk

Minst fire omkom i helikopterstyrt ved Alta

Fire personer er omkommet ved Alta, der et helikopter med pilot og fem passasjerer har styrtet. En femte ligger kritisk skadd og ustabil på UNN i Tromsø. En sjette ble funnet seint på kvelden.

I tillegg til fire omkomne, melder pressevakta ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø at en femte er kritisk skadd og ustabil, ifølge hva pressevakta sier til TV 2 klokka 20.35.

Ved midnatt lørdag kveld/natt til søndag opplyser operasjonsleder Jannicke Silseth Eide i Finnmark politidistrikt til Nordlys at også den siste savnede er funnet rundt klokka 20.40. Alle seks er dermed gjort rede for, sier Eide ved midnatt natt til søndag, men tilstanden til den siste siste er ikke offentliggjort.

Eide kjenner ikke til om savnede er funnet i helikoptervraket eller annet sted.

Det er ikke gitt ut informasjon om tilstanden til vedkommende.

– Vi har gått over i en etterforskningsfase. Det er satt opp vakt på ulykkesstedet, og vi vil etterforske videre søndag morgen, sier Eide

Festival

Hovedredninssentralen fikk melding om ulykka like etter klokka 18. En Airbus AS350 skal være involvert, meldt å tilhøre selskapet Helitrans.  Trafikken skal ha sammenheng med festivalen Høstsprell som pågår på Kvenvikmoen ved Alta nå. 

En person er savnet. Klokka 21.05 er det klart at søket etter den savnede avsluttes for natta. Det vil bli løpende vurdert om og når dette søket skal gjenopptas.

Røyk

Bilder som er publisert i media – blant annet avisaNordlys– viser røyk fra området, der det skal være hørt smell i forbindelse med styrten.

Et Sea King redningshelikopter og et ambulansehelikopter fra UNN i Tromsø er på skadestedet, melder Hovedredningssentralen for Nord-Norge. Det letes fortsatt etter den savnede, og med å skaffe til veie ei passasjerliste for å få varslet pårørende.

Full alarm

Det var klokka 17:06 den første meldingen kom inn til Hovedredningssentralen. Et redningshelikopter fra Banak og et ambulansehelikopter fra UNN i Tromsø ble sendt mot stedet. Lokale ressurser ble også mobilisert og sendt inn mot stedet. Et sivilt helikopter var i området og kunne bekrefte havariposisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klokka 17:55 ble det bekreftet at helikopteret som har havarert sørvest av Alta tilhører Helitrans og opererer ut fra Alta.

Klokka 18:30 var fire personer bekreftet omkommet, en person er skadd og fløyet til UNN med Sea King, mens den siste av de seks ikke var gjort rede for enda. 

Katastrofetiltak

Klokka 18:50 melder Helitrans at de er i gang med sitt katastrofe- og pårørendearbeid, og blant annet bruker egne helikoptre til å hente inn medlemmene i beredskapsorganisasjonen. Mediapresset er stort, og de ber om forståelse for at de har svært redusert kapasitet til å håndtere media nå.

Klokka 19:10 er det ingen ny informasjon om den ene passasjeren som ikke er gjort rede for. Det organiseres nå søk med hunder og mannskaper i havariområdet.

Det er også opprettet en pårørendetelefon med nummer 902 37 092, melder NRK Finnmark.

Røde kors hjelpekorps er tilstede i festivalområdet. Ulykka la fort en demper på festivalen, som har innstilt for dagen.