Mojtaba Rabbani veit ikke hva framtida vil bringe.
Mojtaba Rabbani veit ikke hva framtida vil bringe. Foto: Tor Johannes Jensen

Mojtaba ble sendt tilbake til Melbu: Ble returnert fra returen

I august fulgte politiet asylsøkeren Mojtaba fra Melbu til hjemlandet Iran. Men han ble med dem tilbake igjen.

Mojtaba Rabbani (59) bærer en fleecejakke med logoen fra et treningssenter over ei lyseblå skjorte mens vinden fyker gjennom ettermiddagsmørket i Alleen på Melbu. Bygningsingeniøren og forretningsmannen fra millionbyen Esfahan, en av de største i Iran, har bodd her de siste to årene. Da mottaket på Borkenes ble lagt ned i 2017, ble han flyttet hit. Nå regner han med å bli flyttet til sitt sjuende asylmottak på åtte år i Norge, når Bankplassen stenger i desember.

Nytt perspektiv

Mojtaba har fått avslag og endelig avslag på søknaden om asyl i her i landet. Han forteller ei historie om korrupsjon og manglende økonomisk oppgjør på en kontrakt som førte ham inn i en uholdbar situasjon. Han ble utsatt for tortur, vold og økonomisk ruin før han flyktet fra landet. Men her i Norge har han fått et nytt perspektiv på livet:

– Jeg har vokst opp som muslim, men pappa sa at mullaene var farlige, og jeg likte ikke den muslimske trua. Og jeg hadde en armensk venn i Iran som var kristen. Det hendte han fikk meg med på å lese Bibelen sammen med meg, og han snakket om at hans Herre kunne hjelpe meg. Etter et år Norge, mens jeg bodde på et mottak i Sandnessjøen, ble jeg kristen selv og ble døpt i en pinsemenighet der, forteller han.

Trussel om fengsel

– I Iran regnes alle som vantro hvis de ikke er shia-muslimer, enten man er kristen, bahai, dervisj eller sunnimuslim, forklarer Mojtaba. En muslim som har konvertert, er en samfunnsfiende.

– Islam sier at den som skifter tro, må drepes. Det er farlig å være kristen. Barn av kristne nektes utdanning, og man risikerer fengsel og tortur. Kirker er stengt, og mange kristne går under jorda, forteller han.

Drama i august

Utlendingsdirektoratet har ikke godtatt konverteringa hans, og han har altså fått endelig avslag på søknaden om opphold. I sommer fikk han brev fra UDI om at han skulle returneres.

– Politiet kom og hentet meg på rommet 21. august for å sende meg tilbake til Iran, sier Mojtaba.

Reisa gikk til politiets lukkede utlendingsinternat på Trandum. Her interneres utlendinger som er frihetsberøvet med hjemmel i utlendingsloven, i hovedsak fordi de skal uttransporteres fra landet. Etter to dagers ventetid på celle, reiste tre politifolk med ham på flyet ut av landet.

– Jeg hadde med Bibelen min, og en stemme i hodet mitt sa at jeg ikke skulle være redd. «Jeg er med deg», sa stemmen. På flyet ba jeg og leste i Bibelen. Jeg visste at min herre kunne hjelpe meg hvis han ville, sier asylsøkeren.

Tilbake til Norge

Etter mellomlanding i Istanbul, gikk flyet til hjembyen Esfahan.

– Politifolkene som fulgte meg, snakket med politiet der. Jeg snakket med en representant for myndighetene og sa at jeg var kristen og fryktet for livet mitt. Han sa jeg skulle skrive det i et brev, og det gjorde jeg, forteller han.

Noen timer seinere fulgte han med politifolkene på flyet tilbake til Norge. Hans forklaring er at Gud grep inn. Han ble i hvert fall ikke sluppet inn i Iran igjen.

Melbu igjen

– Jeg veit at min Herre hjalp meg. Det var godt for meg. I Iran tåler de ikke at noen har kristen tro. Jeg kunne ha blitt drept. Landet har et regime som ikke er godt for folk. De har ødelagt alt i landet, drept vitenskapsfolk, advokater, studenter og folk fra media, sier Mojtaba.

Etter to dager på transittmottaket ved Gardermoen, var han tilbake på Melbu og Bankplassen.

– Jeg visste at alle her ba for meg, forklarer han. Mojtaba går fast i ei gruppe med nordmenn, flyktninger og asylsøkere som møtes for å lese Bibelen, snakke og be sammen.

– Det er veldig viktig for meg. Jesus sier at sterk tro kan flytte fjell, sier iraneren.

Fakkeltog

Søndag skal han gå i fakkeltog på Stokmarknes for trosfrihet. Det er arrangert av de kristne menighetene i kommunen sammen med organisasjonene Åpne Dører og Stefanusalliansen, som arbeider for trosfrihet og særlig støtter forfulgte kristne.

– Det er en selvfølge at jeg går i fakkeltoget. Jeg tenker på alle i Iran som er i fengsel, på studenter og på alle som er undertrykt av regimet, sier Mojtaba Rabbani.

Usikkerhet og tunge dager

Selv om det var en enorm lettelse å komme hjem til Melbu, er dagene tunge også i Norge. Som asylsøker med endelig avslag på søknaden om opphold, kan han ikke arbeide eller studere.

– Jeg veit ikke hva som skjer. Iran har ikke akseptert meg, og UDI har ikke akseptert meg. Jeg har ingen advokat, men har søkt om juridisk hjelp fra Noas. Jeg sitter på rommet, leser en del, ser på TV og går ute. Det er et vanskelig liv. Men Jesus er min bror og gikk til korset for å frelse meg. Han vil jeg skal ha tro, håp og kjærlighet. Jeg må håpe.