Den andre sauen som ble funnet, lå i en bekk.
Den andre sauen som ble funnet, lå i en bekk. Foto: Privat

– Nå er nok en sau funnet drept

SORTLAND: Nok en sau er funnet drept i Sortlandmarka, etter at en hund kom seg laus og rømte ut i marka. Som om ikke dette er nok, mistenker man at en tredje er tatt.

Mannen som eier hunden som lørdag kveld gikk laus på sau i Sortlandsmarka, sier at han og hunden sprang inn i et vepsebol, og at det var i forbindelse med dette at hunden kom seg laus. – Det var en helt fortvilt situasjon å være oppe i, sier mannen. Leitinga etter skadde dyr fortsetter.

Lørdag kveld opplevde en mann fra Sortland det som kanskje kan betraktes som et mareritt for enhver hundeeier. På tur ned fra marka sleit hunden seg laus fra båndet og la på sprang etter en flokk med sauer som var i nærheten.

– Vi hadde vært oppe i marka på løpetur, og på tur ned sprang vi inn i et vepsebol som lå på bakken. Det var hunden som først oppdaget det, og i forvirrelsen som oppsto da både jeg og hunden febrilsk forsøkte å få jaget bort vepsen, klarte hunden å slite seg unna, forteller mannen.

Fikk panikk

Han sier at hunden at rasen Husky straks la på sprang etter en flokk med sauer like i nærheta.

– Jeg fikk panikk da jeg skjønte at vi hadde sprunget inn i et vepsebol. Samtidig hadde jeg og hunden sprunget på hver vår side av et tre. Mens jeg febrilsk viftet bort veps og forsøkte å få hunden over på min side av trestammen, oppdaget jeg at den sto fem meter foran meg. Jeg håpte i det lengste at den skulle komme tilbake til meg før den oppdaget saueflokken lenger nede i bakken, men det var for sent, forteller mannen.

Denne sauen var så ille tilredt at den måtte avlives på stedet. Hunden som skambeit sauen ble fanget inn etter en time på rømmen.
Denne sauen var så ille tilredt at den måtte avlives på stedet. Hunden som skambeit sauen ble fanget inn etter en time på rømmen. Foto: Innsendt

Han synes det er utrolig trist det som skjedde videre.

– Jeg hadde ikke med meg telefonen, og la på sprang etter hunden, men jeg hadde ikke sjans på å nå den igjen. Etter kanskje 20 minutter traff jeg en mann som hadde telefon. Da fikk jeg gitt beskjed til politiet, før jeg fortsatte leitinga etter hunden, forteller mannen.

45 minutter

Etter ytterligere 20 minutter fant han hunden, som da hadde fått lagt ned en sau.

– Jeg fikk tak i hunden, og dro den bort fra sauen. Mens jeg gjorde det, sprang sauen videre. Da jeg kom ned til Skibua var både politi og viltnemnda på plass, og de fikk som kjent funnet sauen, og avlivet den.

Mannen skryter av måten viltnemnd og politi opptrådte overfor han.

– Det er et uhell som fikk fatale følger. Hunden har gått i bånd året rundt de siste fire årene, men nå gikk det galt. Det forsto både politi og viltnemnd, og det setter jeg stor pris på, sier mannen.

Han har gitt klare instruksjoner om hvor hunden sleit seg, og hvor han fant den. Han legger imidlertid til at 45 minutter er lang tid for en sprek hund.

– Det som kan gjøre at hunden forhåpentligvis ikke har forvoldt så stor skade, er at han i denne perioden har skadet en fot. Jeg håper forholdene tatt i betraktning at det var så tidlig at han ikke har klart å løpe så fort, sier mannen.

Han frykter imidlertid at det kan være skadede dyr som ennå ikke er funnet oppe i marka. Mandag etter jobb skal han selv delta i leitinga etter eventuelt flere skadede dyr.

– Respekter båndtvangen

– Jeg har vært i kontakt med familien Ellingsen, og jeg har gjort det klart at jeg skal gjøre opp for meg. Jeg har stor respekt for det bøndene holder på med, og jeg gir min fulle støtte til Grete Ellingsens påminnelse om å respektere båndtvangen. Det er alt for mange som lar hundene gå laus i den tro at siden de er så snille mot mennesker, så skal de oppføre seg likedan mot dyr. Slik er det dessverre ikke, sier mannen, som håper å få flere turer i marka sammen med hundene sine.

– Men det skal innføres rutiner som sikrer at de ikke klarer å slite seg laus fra båndet. Jeg vil ikke oppleve en slik tragedie igjen. Det var helt grusomt, sier mannen.

Han håper at hunden får leve ut sine dager, og at den ikke blir avlivet.

– Men om det blir gjort vedtak om avliving, så respekterer jeg det. Huskyene er store hunder med sterkt instinkt, og jeg forstår at folk kan synes de er skumle. Derfor har jeg alltid hatt hunden i bånd, både sommer- og vinterstid. Det av respekt for beitende dyr, og for at folk flest kanskje ikke setter pris på hunder som går laus, sier mannen.

Ikke noe funn søndag

Saueeier Grete Ellingsen forteller mandag formiddag at det ble leita grundig hele søndag, men at det ikke ble gjort noen funn.

– Vi har grunn til å tro at flere dyr kan være skadet, og vi har ikke fått full oversikt over alle dyrene vi har på beite. Derfor er det en mulighet for at det er dyr som er skadet, men som ikke er funnet, sier Ellingsen.

Hun sier det på bakgrunn av tips er spesielt i området sør for Evatnet og Lillevatnet, mot Appelsinholla at det leites.

– Vi har vært i kontakt med hundeeieren, og han var veldig lei seg for det som hadde skjedd. Straks at hunden sleit seg tok han kontakt med politiet, og han har gjort alt rett når situasjonen ble slik den ble, sier Ellingsen.

– Vi har fått tilbakemelding fra flere som har vært på tur i området, men ingen har sett noe. Vi fortsetter å leite, og setter pris på tips dersom noen ser noe av interesse.

– Båndtvangen gjelder alle

Ellingsen legger til at på generelt grunnlag kan slike hendelser være en påminnelse om at folk må passe ekstra godt på hundene i beitesesongen.

– Denne hunden sleit seg fra båndet, men dessverre får vi mange tips om at folk lar hundene gå i utmarka uten bånd. Det er båndtvang på denne tida av året, og den loven må alle følge, sier Ellingsen.

Hun forteller også at hun har hørt om tilfeller hvor løse hunder har skremt storfe slik at de har sprunget utfor stup og omkommet.

– Løse hunder kan både skade beitedyr, og de kan skremme dem. Da kan de bli vanskelig å få fanget inn seinere, det er det dessverre mange eksempler på.

– Det er viktig og bra at folk bruker utmarka, men båndtvangen gjelder for alle – uansett, sier Ellingsen.

Til opplysning: Lov om hundehold sier at båndtvangen gjelder fra 1. april til 20. august. I tillegg gir loven kommunene anledning til å innføre lokale forskrifter. I Sortland kommune er det innført lokal forskrift som sier at i utmark hvor sau, storfe og hest beiter gjelder båndtvangen fra 1. april til 1. november. På innmark, i nærheten av inngjerda områder der det går beitedyr, er det båndtvang hele året. Det samme gjelder i boligområder og andre regulerte områder.

Forskriften presiserer at Hinnøya er reinbeiteområder. Hundeloven har egne bestemmelser om sikring av hund i reinbeiteområder.