Utålmodig: – Jeg er helt enig med sjefen for Luftforsvaret i at det må komme ei avklaring nå, sier Stein-Håkon Eilertsen i NOF. Foto: Fredrik Sørensen

– Nå må avklaringa komme

ANDØY: Stein-Håkon Eilertsen i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) ber Forsvarsdepartementet om å avklare hvor P-8-flyene skal innfases. – Andøya bør være et enkelt valg, sier han.

Som Bladet Vesterålen fortalte før helga, er det fortsatt uklart hvor de nye maritime patruljeflyene, P-8 Poseidon, skal fases inn.

Luftforsvaret har anbefalt at innfasingen blir lagt til Andøya flystasjon, men ifølge Forsvarsdepartementet er ingen avgjørelse tatt.

Les også
Fortsatt uklart om innfasing: – Forsvarsdepartementet venter på forsvarssjefen

– Forsvarssjefen skal legge frem en anbefaling for Forsvarsdepartementet i denne saken. Vi må komme tilbake til dine spørsmål når vi har mottatt anbefalingen, opplyste Kåre Helland-Olsen, som er fagdirektør i Forsvarsdepartementet, fredag.

Departementet kan ikke svare på når avgjørelsen blir tatt, eller hvilke alternativer det nå står mellom.

Kilder har overfor Bladet Vesterålen opplyst at det står mellom Andøya og Bodø, og at det i kulissene jobbes hardt for at departementet skal velge Bodø.

De ansatte i det norske MPA-miljøet, som fortsatt holder til på Andøya flystasjon, venter spent på avgjørelsen.

– Dette har tatt veldig lang tid, sier Stein-Håkon Eilertsen, som er leder av Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) på Andøya.

Han er enig med Tonje Skinnarland, sjefen for Luftforsvaret, som før helga slo fast at det haster med ei avklaring.

Les også
Ber departementet kjappe seg

– Vi trenger ei beslutning så raskt som mulig, sa Skinnarland da hun besøkte Andøya torsdag.

Til det har Eilertsen følgende å si:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Luftforsvaret har kommet med ei fornuftig anbefaling. Jeg forventer at forsvarssjefen har støttet denne, og at han har gitt samme råd til Forsvarsdepartementet, sier han.

Eilertsen mener innfasing på Andøya bør være et enkelt valg for departementet.

– Jeg er helt enig med sjefen for Luftforsvaret i at det må komme ei avklaring nå. Operativt sett er det svært viktig, og personellet fortjener også ei avklaring, sier han.

Som Bladet Vesterålen fortalte i oktober i fjor, er det forsinkelser i arbeidet med å bygge hovedbase for maritime patruljefly (MPA) på Evenes som gjør at innfasingen av de nye overvåkingsflyene, som Norge har bestilt, må skje et annet sted.

Det første P-8 Poseidon-flyet Norge har bestilt blir levert i løpet av første kvartal i 2022, og alle fem flyene skal være på plass i løpet av 2023.