– Hva som skjer med innfasing av P-8 må avklares så raskt som mulig, for å sikre forutsigbarhet for personellet, mener NOF-leder Torbjørn Bongo.
– Hva som skjer med innfasing av P-8 må avklares så raskt som mulig, for å sikre forutsigbarhet for personellet, mener NOF-leder Torbjørn Bongo. Foto: Fredrik Sørensen

– Nå må politikerne ta til fornuft

ANDØY: Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) har et krystallklart budskap til politikerne på Stortinget angående innfasing av Norges nye patruljefly.

Torsdag ettermiddag fortalte Bladet Vesterålen at forsinkelser i arbeidet med å bygge hovedbase for maritime patruljefly på Evenes gjør at innfasingen av de nye P-8-flyene må skje et annet sted.

Valg av base for innfasing av de nye maritime patruljeflyene vil bli tatt før nyttår, og ifølge Forsvaret er både Andøya, Bodø og Gardermoen blant alternativene.

Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) har følgende å si om saken:

– I mitt hode finnes det kun to alternativer for innfasing av P-8 i Norge. Det er Evenes og Andøya. Gitt forutsetningen nå, at Evenes av flere årsaker ikke vil være klar når P-8-flyene ankommer Norge, har vi et alternativ. Det er Andøya, sier Bongo til Bladet Vesterålen.

Han mener det er åpenbare fordeler med å legge innfasinga til Andøya flystasjon.

– I en periode vil vi måtte drifte P-3 Orion og P-8 Poseidon parallelt. Gjør vi det fra samme base vil man  kunne benytte sammenfallende fasiliteter, sier Bongo.

– Så vil det jo være ulik teknisk kompetanse på flyene, og ulike crew, siden noen vil ha utsjekking for P-3 og andre for P-8. Men mye av støttevirksomheten vil være den samme. Det gjelder både hva angår det å ha en operasjon, planlegging av flygning, bakkeutstyr og våpenhåndtering, utdyper han.

– Skal innfasinga av P-8 tas et annet sted enn Andøya, må man bygge opp og duplisere funksjonalitetene. Det i seg selv er fordyrende, påpeker Bongo.

Han mener det er galskap å bygge opp et MPA-miljø et annet sted, der man kun skal være midlertidig.

– Som sagt: I mitt hode var det to reelle alternativer til innfasing. Når det ene nå er ute, står vi tilbake med ett, sier Bongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har et budskap til politikerne på Stortinget, og det er som følger: Uavhengig av hva de måtte mene om flyttinga av MPA-basen fra Andøya til Evenes, må de ta til fornuft hva gjelder innfasinga av P-8. Dette må avklares, og det må avklares så raskt som mulig, for å sikre forutsigbarhet for personellet, slår Bongo fast.