Til digitalisering: Julie Bendiksen og Inger-Lise Larsen er klar til å sende 900 kilo aviser til Sveits for digitalisering. Foto: Sverre Idar Lakså

Nå sendes 100 år med aviser til digitalisering

SORTLAND: Til høsten blir det mulig å søke i og lese alle utgitte utgaver av Bladet Vesterålen. – Det er 200.000 sider, og mye historie, sier Julie Bendiksen og Inger-Lise Larsen.

Snart sendes fire kasser med totalt 900 kilo aviser til Sveits, hvor alle utgavene av Bladet Vesterålen, fra 1921 og fram til 2010, skal digitaliseres.

– Hvert eneste ord blir søkbart og tilgjengelig på samme sted som man finner e-avisa, sier Karl-Einar Nordahl i Bladet Vesterålen.

De siste dagene har Inger-Lise Larsen og Walter Larsen pakket årgangsbøker med aviser i fire kasser.

– Totalt veier alle kassene 900 kilo, og det er omlag 200.000 sider, sier Walter Larsen.

– Det er artig å få være med på dette. Alle utgavene er opp gjennom årene blitt tatt vare på og lagret skikkelig. Vi har fortsatt flere utgaver av den første utgivelsen, sier Inger-Lise Larsen.

Digitaliseringa ventes å være helt ferdig til høsten.

– Det blir et unikt arkiv for Vesterålen, sier Karl-Einar Nordahl.

Han mener det er viktig å ta vare på denne historia.

– Det er teknologien som har gjort det mulig å få alt digitalisert nå, og så er vi jo inne i et jubileumsår, og da er det jo artig å kunne tilby alle 100 årene med avis til våre abonnenter, sier Nordahl.

Nå blir hver avis digitalisert fortløpende. Fra 2005 ble avisene lagt ut digitalt, men fram til 2010 er det noen hull. Fra 2010 er alle avisene å finne digitalt. Å få over 90 år med aviser digitalisert koster rundt 700.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men det er det verdt. Det er ei investering for framtida, både for avisa, og for leserne våre, sier Nordahl.