Kampklar: SV og nestleder Torgeir Knag Fylkesnes vil omgjøre vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. Foto: Fredrik Sørensen

Nestlederen bekrefter: SV vil kreve omkamp om Andøya

ANDØY: SV har allerede formuleringa klar: Hvis det skal forhandles om regjeringssamarbeid på rødgrønn side til høsten, vil partiet kreve at beslutninga om å legge ned Andøya flystasjon omgjøres. Nå inviteres Sp, som helst vil danne regjering med kun Ap, til dialog om saken.

Sp har varslet omkamp om Andøya flystasjon hvis det blir rødgrønt flertall på Stortinget etter høstens stortingsvalg.

Nå varsler SV – som også har vært stor motstander av Andøya-nedleggelsen – det samme.

Dermed vil to av tre partier som kan komme til å forhandle om regjeringsplattform, hvis det blir rødgrønt flertall etter valget 13. september, berge hovedbasen for maritime patruljefly (MPA) på Andenes.

– Vi har ikke bevegd oss en millimeter i dette spørsmålet, sier nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, til Bladet Vesterålen.

– Har formuleringa klar

Fylkesnes besøkte Andenes lørdag, sammen med Mona Fagerås, Christian Torset og Åshild Pettersen fra Nordland SV. Og meldinga var klar:

– Vi har formuleringa klar, når det gjelder hva vi ønsker å ha med i ei eventuell regjeringsforhandling, og det er formuleringa vi har vært enig med Sp om hele veien: Et rent omgjøringsvedtak av beslutninga om å legge ned Andøya flystasjon, sier Fylkesnes.

– Vi har prøvd ved enhver korsvei å omgjøre beslutninga om å legge ned Andøya flystasjon. Egentlig har vårt standpunkt bare blitt forsterka etter at vi har sett hvordan oppbygginga på Evenes har blitt et større og større milliardsluk, sier Fylkesnes.

Han mener det fremdeles er mange ubesvarte spørsmål i den omstridte saken.

– Vi risikerer å ende opp med en lang periode før Evenes-utbygginga blir ferdig, der Forsvaret vårt kommer til å være alvorlig svekket på mange områder. Vi mener det eneste fornuftige nå er å komme seg ut av dette svarte hullet av et budsjett, og at Andøya-nedleggelsen må omgjøres, slår Fylkesnes fast.

Andøy-besøk: SV ruster seg for nytt slag om Andøya flystasjon. Bak fra venstre: Åshild Pettersen, Jitse Buitink og John Helmersen. Midterste rad: Torgeir Knag Fylkesnes, Mona Fagerås og Christian Torset. Fremst til venstre: Morten Sørlundsengen fra Norges offisers- og spesialistforbund. Foto: Fredrik Sørensen

Samarbeid med Sp

Det er derimot en ting som bekymrer SVs nestleder. Og det er at Sp har gitt uttrykk for at det kun vil i regjering med Ap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det finnes knapt noen meningsmålinger som viser at det er mulig å danne et flertall på rødgrønn side uten SV. Hvis man vil ha et skikkelig skifte, så går veien til flertall via oss, sier Fylkesnes.

Han utdyper:

– SV og Sp har vært arm i arm i spørsmålet om Andøya flystasjon, hele veien. Vi samarbeider veldig godt om saken på Stortinget, med Audun Lysbakken og Liv Signe Navarsete i utenriks- og forsvarskomiteen. Begge partiene har vært krystallklare, og vi har ved enhver anledning forsøkt å omgjøre vedtaket. Men de seneste årene har ingen av våre partier vært i posisjon. Nå har vi endelig anledning til å forandre på det, sier Fylkesnes, som mener målet om å omgjøre vedtaket er oppnåelig.

– Hvis det blir et samarbeid mellom Ap, Sp og SV, vil partiene som mener at vi må omgjøre Andøya-beslutninga være i flertall i denne konstellasjonen. Og da er resultatet mer eller mindre gitt. Da kan vi plutselig – endelig etter disse fem ulykksalige årene – endre den beslutninga, sier Fylkesnes.

– Derfor advarer vi også veldig sterkt mot det Sp nå gjør, ved å ikke ønske å samarbeide med SV i regjering, for da åpner de i realiteten opp for at forsvarspolitikken skal gjøres opp med høyresida. Hele poenget med ei mindretallsregjering i sentrum er at man skal kunne gå til høyre eller venstre, alt ettersom. Og det er nærliggende å tro at ei slik regjering, med kun Ap og Sp, vil samarbeide med høyresida om forsvarspolitikken. Det er bare å se på hvor Ap har lagt seg, for eksempel når det gjelder langtidsplanen for Forsvaret (LTP). Vi mener at Sp, ved å holde SV ute, risikerer å sette hele snuoperasjonen på Andøya i spill, sier Fylkesnes.

Han råder Sp og Vedum til å snu når det gjelder samarbeid med SV.

– Om ikke for SVs skyld, så i alle fall for Andøya, som har vært en kjempeviktig kampsak for Sp. Her står man på oppløpssida, og da mener vi at spill inn mot sentrum er uheldig. Man må se på sakene, på hva man har stått for, og gjøre det som er rett, sier Fylkesnes.

Han mener Sp og SV må finne sammen for at det skal være en reell mulighet for å berge Andøya flystasjon.

– Jo sterkere SV blir, jo mer sannsynlig er det at Sp må samarbeide med oss. Et sterkt SV er garantisten for å få omgjort vedtaket om Andøya flystasjon, sier Fylkesnes.

SV: Jitse Buitink i Andøy SV var vertskap for nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og delegasjonen fra Nordland SV, som besøkte Andenes lørdag. Foto: Fredrik Sørensen

– Utrolig resonnement

Han er forberedt på å bli møtt med argumenter om at det allerede er investert tungt på Evenes, at man er kommet for langt i utbygginga der, og at det derfor er for sent å snu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er et helt utrolig resonnement. Her har man et milliardsluk, der ingen har kontroll over kostnadene. Det er fremdeles enormt mye som gjenstår, og ikke minst massevis av ubesvarte spørsmål, sier Fylkesnes.

– Dette tegner seg nå til å kunne bli den største byggeskandalen i Forsvarsbyggs historie, og kanskje i norgeshistorien. Dette vil selvfølgelig ta ressurser fra militæret ellers, og fra velferden ellers. Du skal være langt inne i høyreland for å følge en slik logikk, legger han til.

SV mener at det smarteste for Norge, økonomisk og forsvarsfaglig, er å snu.

– For oss har dette hele tiden vært et forsvarspolitisk spørsmål, og det er et samlet parti som står bak vårt standpunkt om Andøya. Vi kommer til å gå rett på denne saken, og vi mener argumentene har styrket seg, ikke svekket seg, sier Fylkesnes.

– Døra er åpen hvis Vedum og Sp vil ta en prat om Andøya og regjeringssamarbeid?

– Døra står på vidt gap. Foreløpig er det han som sier nei til oss, og vi mener det er farlig for blant annet Andøya flystasjon-saken.

Sp klar for kamp

Bladet Vesterålen har tidligere omtalt at Senterpartiet går til valg på å berge MPA-basen på Andenes – og videreføre dagens drift på Andøya flystasjon.

14. juni besøkte partileder Trygve Slagsvold Vedum Andøy, og budskapet var ikke til å ta feil av:

– Vi har et mål om regjeringsskifte til høsten. Og blir det regjeringsskifte, så blir det et nytt, hardt slag om flystasjonen. Det blir en tøff runde, men den blir viktig, uttalte Vedum.

Han forsikret at videreføring av MPA-basen på Andøya står høyt på lista over saker Senterpartiet vil forhandle om hvis det blir flertall for ei rødgrønn regjering etter stortingsvalget om i underkant av tre måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En av årsakene til at vi er her på Andøya i dag, er for å understreke hvor viktig denne saken er. Det kommer til å bli en veldig viktig sak i forhandlingene, sa Sp-lederen.

Les også
Se hvem som dukket opp på Andøya: – Vi er klare for tøffe forhandlinger

– Ikke et tapt slag

Skulle det bli regjeringsskifte og forhandlinger om Andøya, ligger det med andre ord an til å bli beintøffe runder.

Arbeiderpartiet, som har gitt Solberg-regjeringa flertall for nedleggelse av Andøya flystasjon, ønsker nemlig ikke en omkamp velkommen. Det har nestleder Bjørnar Skjæran uttalt.

Les også
Kjemper for Bodø: – Tror ikke det vil være mulig å endre Andøya-beslutningen

I et intervju med Bladet Vesterålen nylig slo Aps nestleder fast at han ikke tror det vil være mulig å endre beslutninga om nedleggelse med det partiet vet i dag.

– Jeg har full forståelse for at saken er vanskelig for Andøy-samfunnet og de ansatte. Jeg var leder i Nordland Arbeiderparti da beslutningen ble tatt i Stortinget, og jobbet hardt for ei to-baseløsning. Men det er ei tid for alt – nå er tida inne for å sikre ei kraftfull omstilling, slik at vi har like mange arbeidsplasser igjen i Andøy når flyene etableres på Evenes, sa han.

Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV er klar på at slaget om Andøya flystasjon ikke er tapt. Han tror ikke at ei rødgrønn regjering ville foreslått nedleggelse av MPA-basen på Andenes, slik høyreregjeringa i sin tid gjorde.

– Hvis man ser på hva den rødgrønne siden faktisk mener i denne saken, så er det jo veldig omstridt. Det var omstridt i Ap da vedtaket ble fattet, mens Sp og SV var krystallklare på at dette var galt. Så alt tyder jo på at man ikke ville fattet den beslutninga i 2016, sier han.

– Når det gjelder Ap, så tror jeg de er i ferd med å se at dette var en stor tabbe. Ei ny, rødgrønn regjering vil gi dem ei anledning til å komme seg ut av ei slik kattepine. Vi kan redde mange ting ved å omgjøre dette vedtaket, både økonomi, forsvarspolitikk og partier, avslutter Fylkesnes.