Positiv: Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Foto: Innsendt

Ni av ti har permittert ansatte

Sju av ti reiselivsbedrifter i Norge har stengt dørene. Nå har de tro på regjeringas kontantstøtte.

Torsdag kveld presenterte finansminister Jan Tore Sanner (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) regjeringas kontantstøtte for bedrifter som har tapt på nedstengingen av samfunnet for å stoppe koronasmitten.

Bedrifter som har tapt omsetning på mer enn 30 prosent per måned fra april 2020 sammenlignet med samme måned året før, vil få kompensasjon fra staten. For mars er kravet satt til 20 prosent omsetningssvikt fordi de inngripende tiltakene ble iverksatt halvveis ut i måneden. Hvor stor støtten blir, skal fastsettes ut fra størrelsen på uunngåelige faste kostnader i hver enkelt bedrift.

Les også
Bedriftene som ble stengt av staten kan få igjen 90 prosent av tapet

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, roser regjeringa for å ha kommet med ei bred ordning som kan gi rask utbetaling for de fleste bedrifter.

– Regjeringa har prioritert å få dette på plass raskt, og det er bra, men det betyr også at noen kan ha falt utenom som ikke skulle gjort det. Vi fortsetter derfor dialogen opp mot myndighetene for å få en enda mer treffsikker ordning. Alle med stort omsetningstap knyttet til korona må få kompensasjon, sier Devold i ei pressemelding.

Reiselivsbransjen ble ikke pålagt å stenge, men sliter tungt. En undersøkelse NHO Reiseliv gjorde sist uke, med over 800 svar, forteller at 68 prosent av reiselivsbedriftene er stengt, og at seks prosent til kommer til å stenge i løpet av kort tid.

Over seks av ti mangler penger til å betale regninger som forfaller snart, og like mange mener det er reell risiko for at bedriften går konkurs som følge av koronasituasjonen.

Ni av ti reiselivsbedrifter har permittert ansatte, og åtte av ti har permittert mer enn 75 prosent av alle de ansatte.

NHO Reiseliv har blant annet vært opptatt av at støtteordningen ikke måtte skille mellom bedrifter som har vært pålagt å stenge av myndighetene, og bedrifter som har måttet stenge på grunn av korona.

– Bedrifter som har stengt eller lider store økonomiske tap som en direkte konsekvens av koronakrisen, har like stort behov for pengestøtte, som de bedriftene som er formelt pålagt å stenge. Vi er glade for at ordningen også omfatter de bedriftene som ikke er pålagt å stenge, fortsetter Devold.

Ordningen gjelder for mars, april og mai, men næringsministeren har signalisert at den kan forlenges så lenge krisen fører til drastisk omsetningsfall for enkelte bransjer. Det søkes separat, og utbetales for hver måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

7 av 10 reiselivsbedrifter har stengt dørene

NHO Reiseliv gjennomfører ukentlige medlemsundersøkelser som kartlegger konsekvensene av koronakrisen. Siste undersøkelse gjennomført 1.-2.april viser følgende (