Vil ha MPA på Andøya: – Forsvarspolitikk vil alltid være en avveining av flere forhold, men man må på generelt grunnlag ha mot til å gjøre om på vedtak om de er gjort på feil premisser. Det er ofte både billigere og bedre, sier Willfred Nordlund (Sp). Foto: Fredrik Sørensen

Nordlund om MPA-basen: – Det er ikke for sent å være klok

ANDØY: – Jeg har forståelse for utgangspunktet til Ap-ordførerne i Ofoten og Sør-Troms, om at de ønsker mest mulig til sine kommuner. Noe annet ville vært overraskende.

Det sier stortingsrepresentant for Senterpartiet, Willfred Nordlund, til Bladet Vesterålen.

Bakgrunnen for uttalelsen, er ei pressemelding fra Ap-ordførerne i Evenes-området – Kari-Anne Opsahl (Harstad), Helene Berg Nilsen (Tjeldsund), Terje Bartholsen (Evenes) og Rune Edvardsen (Narvik).

Les også
Ordførerne i Evenes-området kvesser klørne: – Vi stoler på Arbeiderpartiet

I pressemeldinga skriver ordførerne at de stoler på Ap sentralt, og at de forventer at beslutninga om å flytte MPA-basen fra Andøya til Evenes ligger fast når Ap nå skal lede ei ny regjering.

Nordlund kommenterer saken slik:

– Spørsmålet om hvorvidt de norske overvåkningsflyene hovedsakelig skal fly fra Andøya eller Evenes i fremtiden er et forsvarsfaglig spørsmål, hvor Sp sitt utgangspunkt er at det er best å dele QRA og MPA-virksomheten mellom de nevnte flybasene. Når Bodø er ferdig nedlagt vil Norge ha behov for alle flybaser som er igjen i Nord-Norge, sier Nordlund.

Han viser til at Andøya flystasjon ikke skal nedlegges, slik stortingsvedtaket i 2016 sier.

– Det har også Ap gått bort fra. Nå skal det være beredskapsbase på Andenes. Spredningskonseptet og norske interesser tilsier at det er klokt å ikke legge alle eggene i en kurv, mener Nordlund.

Han minner om at valget om å ha P-8-flyene på Evenes er et politisk valg, som ikke har utgangspunkt i noen faglig utredning.

– Stortinget gikk bort fra forslaget fra daværende forsvarssjef om droner og små fly til erstatning for P-3 Orion. Isteden anskaffet man P-8 Poseidon, som representerer noe helt annet kapasitetsmessig, men derfor også har helt andre behov. Det ble aldri utredet skikkelig hva konsekvensene da ville bli, sier Nordlund.

Les også
Ap-topp i Andøy fnyser av kravet fra ordførerne i Evenes-området

– Det er derfor best å omgjøre flyttevedtaket fra 2016. Dette har Senterpartiet gått til valg på, og jeg har merket meg at vi har hatt fremgang i alle de kommunene som Ap-ordførerne representerer i årets valg. Senterpartiets standpunkt har vært tydelig kommunisert, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Som drevne lokalpolitikere vet disse ordførerne at et vedtak kun står til et nytt er fattet. Jeg tror heller ikke at Ap er med på at man ikke skal gjøre omkamper på beslutninger man er uenig i. Det ville jo bety at de nevnte ordførerne ikke støtter opp om Ap, og Sp for den del, sitt utgangspunkt om man skal flytte Luftforsvarets ledelse nordover, fortsetter Nordlund.

– Jeg vil minne om at sluttregningen for Evenes ikke er kommet enda. Forsvarspolitikk vil alltid være en avveining av flere forhold, men man må på generelt grunnlag ha mot til å gjøre om på vedtak om de er gjort på feil premisser. Det er ofte både billigere og bedre, avslutter han.

Les også
– De er forplikta til å finne ei løsning
Les også
Andøya-saken: Sp og SV høyt på banen igjen
Les også
Høyre-topp: Blir overvåkningsfly på Andøya uansett