Blivende statsminister: Jonas Gahr Støre, her fotografert på en vesterålstur. Hill-Marta Solberg til venstre. Foto: Tor Johannes Jensen

NRK: – Ap, Sp og SV får nok alene

Rett før midnatt natt til tirsdag, slo statskanalen fast at tre partier har nok seter til å danne regjering – uten Rødt og MDG.

– Våre tall-analytikere har slått helt fast at det blir flertall for regjering med Ap, Sp og SV, med minst 87 mandat. Samtidig er de helt sikre på at Kristelig Folkeparti ikke kommer seg over sperregrensa ved dette stortingsvalget, slo NRK fast rett før midnatt mandag.

Da hadde Jonas Gahr Støre akkurat holdt sin seierstale. Han gikk på scenen rett etter at statsminister Erna Solberg hadde erkjent nederlaget foran Høyres valgvake.

– I dag, folkens, feirer vi et skifte. Vi vil som det største partiet nå sørge for at Norge får en ny regjering og ny kurs, sa Støre til jubel fra Arbeiderpartiets valgvake.

Senterpartiet og SV er trukket frem av Støre som Arbeiderpartiets foretrukne samarbeidspartnere. Støre lovet imidlertid også å høre på Rødt og MDG.

Les også
Alene fra Nordland: – Krysser bare fingrene for å slippe Rødt og MDG
Les også
– Nå er det tid for å forhandle
Les også
Willfred fortsetter: – Jeg har et stort mål
Les også
Erna gratulerte Jonas med flertallet
Les også
Frp valgvinner i Lødingen
Les også
Ned 16,6 prosent, men soleklart størst i Andøy
Les også
Høyre gikk mest fram i Bø, men Sp er stadig størst
Les også
Kvæfjord: Sp økte mest
Les også
– Tydelig at folk har fått nok av usosiale kutt og skattefest
Les også
Øyvind har ikke gitt opp: Spår vanskelige år for motstanderne
Les også
Her kan du se hvem som leder i stemmetellinga – også i din kommune