Flyet som blir brukt på enkelte ruter på Norwegians sommerrute i år kan blant annet se slik ut. Jet Time er et dansk flyselskap som har hovedkontor i København.
Flyet som blir brukt på enkelte ruter på Norwegians sommerrute i år kan blant annet se slik ut. Jet Time er et dansk flyselskap som har hovedkontor i København. Foto: Wikipedia

Nye fly på Norwegians sommerrute

ANDØY: Turister som skal nordover i sommer og andværinger som skal på bytur i sommer vil oppleve å komme inn i andre fly enn Norwegians egne på årets sommerrute.

Norwegian har siden 2012 hatt direkteflyvninger mellom Oslo og Andenes. I år er startskuddet den 20. juni, og varer helt fram til den 8. august – med avganger torsdag og søndag hver uke. Selv om rutene skal gå som normalt, vil andre typer fly derimot ha ansvaret for å frakte folk trygt sørover og nordover.

I en e-post som undertegnede mottok fredag 31. mai fikk hun beskjed om at flyvningen fra Andenes 20. juni vil bli operert av et annet flyselskap. Ved en nærmere undersøkelse viser det seg at flere har fått beskjed om dette – også ved andre ruteavganger som Norwegian har på sommerruta Oslo-Andenes i sommer. Bladet Vesterålen tok derfor kontakt med Norwegians presseavdeling for å høre nærmere. Pressekontakt Tonje Næss sier følgende på spørsmål om alle rutene vil bli operert av andre flyselskaper:

– Jeg har ikke mulighet til å gå gjennom alle flyvninger til og fra Andenes i sommer, så jeg svarer deg på generelt grunnlag.

– Handler dette om at dere har litt trøbbel nå i sommer med manglende fly pga. flyulykken med Boeing i vinter, så dere nå må leie inn erstatning på noen ruter? spurte vi med bakgrunn i flyulykken i Indonesia i november i fjor, hvor 737 Max-flyene som Norwegian bruker har sensorer i cockpiten som kan gi feilaktige avlesninger, noe som fører til at fronten til flyet plutselig peker ned.

– Fordi alle våre 18 Boeing 737 Max –og alle andre Max-fly i verden –står på bakken, har vi blitt nødt til å bruke innleie-fly på enkelte flyvninger for å sikre at våre passasjerer kommer seg dit de skal, sier Næss.

– Hvilke fly på disse rutene er det som erstatter de Norwegian-flyene som ikke blir benyttet og hva slags kapasitet er det på disse?

– Innleieflyene er fra forskjellige europeiske selskaper som bruker forskjellige flytyper og setekonfigurasjoner. Noen eksempler på selskaper er Jet Time, Hi Fly og GetJet Airlines. Det er omtrent samme setekapasitet på innleieflyene som på våre egne Boeing 737-fly. Vi skulle selvsagt ønske at vi kunne gjennomføre alle flyvninger med egne fly og mannskap, men det aller viktigste er å få passasjerene våre dit de skal, svarer Næss. Hun kunne ikke svare på om det blir noen endrede tider på avgangene.