– Naturlig: Etter gjenåpningen av samfunnet er det fritt fram for mange typer virus som gir forkjølelsesliknende symptomer, sier kommunelege Mette Røkenes. Foto: Inger Merete Elven

Økende smitte: – Mange virus er ute og går nå – ikke bare korona

– Det er naturlig at mange nå blir symptomatiske, etter at vi har levd under smitteverntiltak de siste årene, sier kommuneoverlege Mette Røkenes i Sortland.

Det hostes og harkes rundt oss, og koronaviruset skal være på vei tilbake. Narvik er blant kommunene som nå blitt «rød» igjen.

De siste 14 dagene er det registrert 22 smittede i Narvik. – Det er potensielt store mørketall, sier kommuneoverlege Thomas Hultstedt til Fremover.

Hvis du nå har vondt i halsen, er det ikke usannsynlig at du har fått den nye omikronvarianten BA.5, skriver NRK Nordland. Man ser for seg at hundretusener kan bli smittet av denne nye varianten i sommer.

– Går over av seg selv

Bladet Vesterålen har mottatt tips om økende smitte også i Sortland. Kommunelege Mette Røkenes har ingen oversikt over hvor omfattende dette i så fall kan være.

– Nei, i og med at det ikke lenger er en nasjonal anbefaling om å teste seg, så vet vi ikke dette. Det er heller ingen nasjonal anbefaling om å registrere selvtester, så dette gjøres ikke, opplyser hun.

– Koronaviruset vil være blant oss lenge, i ulike former og mutasjoner. Jeg har ikke fått informasjon fra sykehuset om at de mottar dårlige koronapasienter, så jeg er av den formening at de som er smittet nå har en forkjølelse/influensa-liknende sykdom som går over av seg selv etter en viss tid, og minner om mange andre typer virusinfeksjoner, sier Røkenes.

Selvtester er fortsatt tilgjengelig for de som ønsker å teste seg for koronavirus.

Flere virus i omløp

Rådene for hva man skal gjøre hvis man er syk er ikke avhengig av testresultat:

– Hvis man er syk bør man holde seg hjemme uavhengig av testresultat. Når man selv føler at formen tillater jobb og skole trenger man ikke holde seg hjemme lengre. I perioden man er sykest og har mest symptomer er det best hvis man unngår å besøke eller ha ha nærkontakt med personer i risikogruppen og nyfødte, sier kommunelegen.

Hun anbefaler fortsatt at man er flink å ivareta hoste- og håndhygiene for å unngå å smitte andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mye av sjukdommen vi nå opplever rundt oss kan like gjerne skyldes andre virus, understreker Røkenes.

– Det er nok mange andre virus også ute og går, ikke bare korona. Etter gjenåpningen av samfunnet er det fritt fram for mange typer virus som gir forkjølelsesliknende symptomer. Og vi har dårligere beskyttelse mot alle disse virusene nå, da vi har levd under smitteverntiltak de siste årene. Så at mange blir symptomatiske nå er naturlig, sier hun.