Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Håvard S. Mækelæ

Øksnes ber folk spare på vannet: – Har brukt opptil 60 liter i sekundet

ØKSNES: Kommunen får til å omdirigere vann fra Stavdalen, men vil likevel oppfordre til å være forsiktig med vanninga. Det har vært tørt vær og storforbruk av vann denne sommeren.

Før helga varslet avdelingsleder Kristian Haugen i Øksnes kommune at kommunen kunne be om vannsparing – eller legge inn påbud om vannsparing, i verste fall. Juli har nemlig vært knusktørr, og drikkevannet i Trettendalen begynner å tappes ned.

Mandag er det klart at det ikke blir noe forbud – ennå. Men kommunen vil gå ut med en beskjed i løpet av tirsdagen, der de oppfordrer til vannsparing. Det vil for eksempel være tiltak som å være forsiktig med vanning av plener.

– Vi skal gå ut med en melding der vi foreslår tiltak. Det er ikke et pålegg ennå, sier han.

Oppdatering om en uke

Oppfordringen gjelder en uke fremover. Så vil kommunen ta en ny vurdering neste mandag.

– Hva som skjer da kommer an på værmeldingen. Det kan være at vi fortsetter oppfordringen, at vi opphever den, eller at vi kommer med påbud, sier Haugen.

Kristian Haugen.
Kristian Haugen. Foto: Trond K. Johansen

Ifølge avdelingslederen holder det ikke med en regnskur før spare-oppfordringen trekkes tilbake.

– Vi må være forberedt på en mulig tørr august, sier han.

I tillegg til det tørre været, har Øksnes kommune merket et vannforbruk som er høyere enn normalt.

– Det har blitt brukt opptil 60 liter i sekundet. Normalt sett ligger vi på 30-40 liter i sekundet på sommeren, sier Haugen.

Bedriftsforbruk

Noe som har bidratt til merforbruket er at en bedrift i Øksnes har hatt tett sjøvannsledning. Dermed har bedriften vært nødt til å bruke mer ferskvann. Haugen kan ikke si hvor mye av merforbruket dette utgjør.

– Vi har ikke eksakte tall på hvor vannet går – vi vet bare totalforbruket, sier han.

Ifølge avdelingslederen skal bedriften kunne fikse problemet i løpet av et par-tre dager.

Fredag fortalte Haugen at kommunen så på muligheten for å bruke mer vann fra vannverket i Stavdalen. Den muligheten benytter de seg av – men de velger likevel å gå ut med spare-oppfordring, på grunn av situasjonen som helhet.