Arbeidsliv: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen Foto: Sandra Skillingsås

– Permitteringslengda utvidet i siste liten

I dag kunngjorde regjeringen at permitteringslengda utvides til 52 uker.

– Det var jaggu meg på tide. Tusenvis av permitterte har ventet alt for lenge, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– De som ble permitterte i mars kunne ha blitt oppsagt i oktober uten denne utvidelsen.

Titusenvis av de som er permitterte nå, har sitt levebrød i bedrifter som ville ha gått bra hadde det ikke vært for koronapandemien.

Alt for lenge

– At permitteringslengden nå er utvidet er bra, men å bruke så lang tid på noe så viktig mener vi var farlig defensivt av regjeringa. Det skapte unødvendig stor usikkerhet og engstelse for titusenvis av arbeidstakere og alle bedriftene som er rammet av koronakrisen, sier Gabrielsen.

Siden i vår har LO sammen med NHO krevd denne utvidelsen for å hindre unødige oppsigelser og konkurser.

Fortsatt er det over 200.000 nordmenn som ikke har en jobb å gå til. - Hvis ledigheten biter seg fast, vil det ta lang tid før arbeidsmarkedet blir friskmeldt, sier Gabrielsen.

Store konsekvenser

For den enkelte har det stor betydning å beholde jobben sin. Ved en oppsigelse ville tilknytningen til arbeidslivet forsvinne, og veien tilbake til jobb bli tyngre. Bedrifter ville også ha mistet verdifull kompetanse, som det vil ta tid å bygge opp igjen, understreker Gabrielsen.

– Nå får både arbeidstakere og bedrifter mer trygghet og forutsigbarhet. Dette vil gjøre dem i stand til å komme raskt på beina igjen når korona-pandemien er over, sier LO-lederen.