Vindkast-kart: Slik skal vindkastene kunne bli i Vesterålen og omegn klokken 17 mandag, 21. september 2020. Foto: Meteorologisk Institutt

Enda flere oransje varsel: Frykter vind og flom i Nordland, også jordskred og styrtregn i Troms

Oppdatert: Varslene har blitt strengere utover mandagen, etter hvert som stormen beveger seg langs Nord-Norge.

Det varslede uværet er på god tur innover langs kysten av Nordland. Ti over ni mandag morgen skrev politiet:

– Har man ikke fått sikret løse gjenstander rundt hus og i hage, anbefaler politiet sterkt at man gjør det så fort som mulig. Allerede godt med vær ute, og verre skal det bli. Sterk vind kan også føre til at bruer og veistrekninger kan bli stengt på kort varsel.

Meteorologene har gått ut med flere varsel over hele fylket mandag. Det varsles om flomfare, mye regn, kuling, høy vannstand og kraftige vindkast. Årsaken er et heftig lavtrykk som er på tur innover fra sørvest.

Været ventes å være verst lenger sør i Nordland, men Vesterålen, Ofoten og Trondenes slipper ikke unna.

Stor fare

Mandag morgen gikk meteorologene ut med oransje varsel om svært kraftige vindkast. Oransje farevarsel betegnes som «stor fare».

– Gjelder for Salten, Ofoten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms. Svært kraftig vind fra sørvest, på kysten full storm, med vindkast omkring 30-35 meter i sekundet inn over land, advares det på varslingssiden Varsom.no.

Med mye nedbør og vind var flomvarselet også oppgradert til oransje nivå i både Nordland og Troms mandag formiddag.

– Det er ventet mye regn mandag. I sør til utpå ettermiddagen, lenger nord fram til kvelden. Det er usikkert hvor de største nedbørmengdene kommer. Følg med på værradar. Det er allerede stor vannføring enkelte steder og svært høy vannmetning i bakken. Mye regn vil føre til ytterligere økt vannføring, står det i varselet for Nordland.

Jordskred-fare på innsida

Varselet for jordskred ble også oppgradert til oransje for hele Troms, pluss Narvik og Evenes.

– Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget, advarer meteorologene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Troms fylke ligger an til å få mer regn enn det vi ser her. Det er oransje varsel om svært mye regn i Troms, inkludert Kvæfjord. Varselet varer i skrivende stund fram til tirsdag morgen klokka 7.

Også på sjøen bes man om å være forsiktig.

– Vær særdeles varsom med å ferdes i og nær sjøen i Nordland og Troms det kommende døgnet. Bølgehøyder fra 8 til 12 meter er en av konsekvensene av årets første virkelige høststorm. Utsett sjarkfisket til en annen dag, oppfordrer Meteorologisk Institutt på Twitter.

Værmeldinga

Lenkene i saken går til en oppdatert time for time-værmelding på Yr.no. Merk at den kan ha forandret seg fra da saken ble skrevet.

I skrivende stund er det ventet at sørvestspissen av Bø vil få full storm, 26 meter i sekundet på det sterkeste, fra klokka 16 og utover. Ut over kvelden nedgraderes varselet til liten storm. Det blåser allerede sterk kuling der, ifølge Yr, og allerede klokken 14 skal det være liten storm der.

Andenes skal få kuling mesteparten av mandagen, men det er ventet liten storm fra klokken 20 og ut dagen.

I Lødingen skal det bli liten storm på det verste, og det skal skje mellom klokken 16 og 18.

Myre skal få liten storm på det verste. Vinden skal bli såpass sterk i 18-tida, før den nedgraderes til sterk kuling igjen rundt klokken 20.

Flere steder i Vesterålen og omegn ligger an til å slippe unna med sterk kuling, ifølge meteorologene. Men kraftig regn er ventet uansett.

Stokmarknes skal få sterk kuling fra klokken 17 og omtrent ut dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Borkenes skal også slippe unna med sterk kuling på det verste. Her skal det blåse opp i 17-tida, med varierende grad av sterk og stiv kuling ut resten av dagen. Her er det imidlertid ventet mer nedbør enn mange andre steder.

Mye av Sortland ligger såpass i ly at man slipper unna den verste vinden. Byen er ventet å få stiv kuling på det meste, men også Sortland ligger an til å få mer regn enn de mer forblåste områdene.

PS: Har dere bilder av uværet eller følgene av det? Send dem gjerne inn til oss på red@blv.no !

Les også
Full stans på grunn av uværet
Les også
20 mørke minutter på Sortland søndag kveld. Tidligere slo lynet ned i Andøy
Nedbørskart: Slik skal nedbøren ut i Vesterålen og omegn se ut klokka 10 mandag morgen. Foto: Meteorologisk Institutt