Tar imot lærlinger: Rebecca Thuv-Jenssen i Opplæringskontoret i Vesterålen (bak f.v.), Ahmad Anwar Mohammadi fra Kunstklipp, Maria Råberg fra Studio1. Veronica S. Beddari i Opplæringskontoret i Vesterålen, Lise Finden fra Uniklipp (foran f.v.) og Hilde Katrin Hanssen fra Studio1 samarbeider om å utdanne frisører i Vesterålen. Foto: Innsendt

Samarbeider om å utdanne frisører lokalt: – Disse vil få yrket raskere i fingrene

Flere frisørsalonger i Sortland og Hadsel tilbyr endelig lærlingeplasser igjen, som igjen gjør det mulig å ta denne utdannelsen heime i Vesterålen.

I 2019 bestemte Nordland Fylkeskommune at frisørfaglinjen ved Hadsel videregående skole skulle legges ned. Nå, over ett år etter at de siste frisørelevene forlot linja, står Lærlingeskolen i Vesterålen klar for å ta imot nye lærlinger fra regionen igjen; takket være fire travle frisørsalonger.

Det er tydelig begeistring blant salongene som venter nye lærlinger allerede til høsten.

– Det er så viktig å bevare frisørfaget, som er det koseligste og mest fleksible yrket som fins, sier Maria Råberg fra Studio 1.

Frisørene mener det var et stort tap for Vesterålen da det ble besluttet å legge ned frisørlinja på Melbu i 2019. Siden har de lurt på hvor det ville bli av frisørene, når de ikke kan ta utdannelsen sin hjemme.

– Altfor mange yrker forsvinner når de legger ned i distriktene på den måten. Hvis de unge må reise vekk for å ta utdannelse, kommer de ikke tilbake med det første. Talentene drar dit tilbudene er, og derfor er det essensielt at vi kan tilby dem noe her i Vesterålen, sier Ahmad Anwar Mohammadi ved Kunstklipp på Sortland.

Rett fra ungdomsskolen til lærling

Nå som Vesterålen igjen har et tilbud til lærlinger, vil de kunne starte rett fra ungdomsskolen på en 4-årig frisørutdannelse.

Fagene de tar er samlingsbasert ved Hadsel videregående skole, mens hovedvekten av utdanningen vil foregå med praktisk opplæring i salong. På mange måter er det en fordel, i følge Lise Finden hos Uniklipp:

– På denne måten kommer de seg raskere frem i karrieren. Lærlingene får praktisk erfaring fra salong omtrent fra dag én. Etter to år vil de derfor kunne få et forsprang fra de som har vært på skolebenken i tilsvarende tid. De vil få frisøryrket i fingrene mye raskere, erfarer hun.

Samtidig er Lise tydelig på at en viktig faktor for at hun er så komfortabel med valget om å ta inn unge lærlinger, er støtten hun får fra Opplæringskontoret i Vesterålen. I en så hektisk hverdag, er det ikke alltid gitt at man har tid til overs til all opplæringen som det krever å ha en lærling i salongen.

– Veien er kort til dårlig samvittighet i dette yrket, derfor betyr det mye å ha Lærlingeskolen i ryggen. De bistår oss med opplæring og hjelper oss med opplæringsplaner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jo flere salonger, jo flere lærlinger

Hilde Katrine Hanssen trekker frem det hun elsker mest med jobben sin: at hun får lov å være kreative i yrket sitt, bli kjent med nye mennesker hver dag, og samtidig få bestemme over sine egne arbeidsdager. De gleder seg til å få bidra til å introdusere dette arbeidet til nye frisører:

– Lærlingene utfordrer oss hver dag, og med de på laget blir vi bare enda bedre.

Det er også Lise Finden enig i:

– Det er viktig å ha lærlinger. Vi trenger de unge, som kan holde oss i ørene og vise oss litt nytt. Vi kan lære dem å bli dyktige frisører, og til gjengjeld hjelper de oss å holde oss ung til sinns. Det er et samarbeid som alle har godt av, avslutter hun.

Maya Remme ved Hårtuppan på Stokmarknes, blir den første i Hadsel som tar inn lærling igjen i kommunen, etter at tilbudet forsvant i 2019.

Veronica Beddari fra Opplæringskontoret i Vesterålen er selv frisør. Hun tror flere frisørsalonger blir med på ordningen, ettersom de på den måten kan rekruttere på samme måte som før frisørlinjen ble nedlagt.

– I dag har vi tre salonger på Sortland og én i Hadsel. Det geniale med denne ordningen, er jo at den er så fleksibel på hvor man vil bo. Om en frisør, i Øksnes for eksempel, tar inn en lærling så kan lærlingen bo i hjemme under hele praksistiden. Bortsett fra det teoretiske, vil all opplæring foregå i salongen, og det er en stor fordel, forklarer hun.

De første lærlingene tar til saksen allerede fra høsten 2022.