Vesterålen tingrett: Illustrasjonsfoto. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

«Samler» tingrettene – men legger ikke ned

Frp og regjeringen har blitt enige om den nye domstolreformen, ifølge Rett24.

Nettstedet skriver at ingen ville høre på Domstolkommisjonen, som mente at to tredjedeler av landets tingretter burde legges ned. Den endelige reformen ble som signalisert: Et kompromiss.

Antall tingretter i landet blir redusert til omtrent en tredel, men de lokale rettsstedene blir der de er.

Dette betyr at Sortland beholder rettssalen – men det er ikke garantert at Vesterålen tingrett fortsatt styres fra Vesterålen. Flere i Vesterålen har fortsatt vært bekymret om at dette kan føre til kutt i rettssalen i Vesterålen.

– Det er avgjørende at rettskretsene består som de er, fordi det er eneste garanti for at ikke domstoladministrasjonen demonterer og bygger ned tilbudet til domstolene innenfor kretsen, skrev Vesterålen regionråd i en uttalelse i forkant av avgjørelsen.

Det er imidlertid ikke bare sparing på gang. Ifølge Rett24, krevde nemlig Fremskrittspartiet at det settes av 40 millioner ekstra til domstolene.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet er sterke motstandere av å innføre større tingretter, og Ap varsler i Klassekampen at de så langt som mulig vil reversere reformen, om de får flertall etter neste valg, skriver nettstedet.

– Denne reformen vil gi oss sterkere fagmiljøer og en mye smartere bruk av ressursene. Og dette får vi uten at et en eneste lokal domstol legges ned, sier justispolitisk talsmann for FrP, Per-Willy Amundsen.

Han sier til Rett24 at avtalen skal sikre både lokale domstoler og at bemanningen skal bestå.

Les også
Ordføreren måtte gi etter for domstol-protest
Les også
To ordførere i Vesterålen har ikke signert domstol-opprop