Besøkte Andøya: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) dukket opp i Andøy mandag. Foto: Fredrik Sørensen

Se hvem som dukket opp på Andøya: – Vi er klare for tøffe forhandlinger

ANDØY: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ruster seg for nytt slag om Andøya flystasjon, og varsler tøffe forhandlinger med Ap dersom det blir regjeringsskifte om tre måneder.

Som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt, går Sp til valg på å berge Andøya flystasjon, og sørge for videre drift av maritime patruljefly (MPA) fra Andenes.

Mandag ettermiddag var partileder og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum på snarvisitt i Andøy kommune.

Kort møte

Vedum landet i Andøy klokka 15.40. Han møtte representanter fra Andøy kommune, Andøy Senterparti, og Andøya Space, i sistnevntes lokaler i Oksebåsen.

Etter et kort møte reiste han videre klokka 17.50. Da hadde han diskutert framtida til Andøya flystasjon, og etableringa av Andøya Spaceport.

Klar for kamp

Saken det er størst politisk strid om, er den vedtatte nedleggelsen av flystasjonen.

– Vi har et mål om regjeringsskifte til høsten. Og blir det regjeringsskifte, så blir det et nytt, hardt slag om flystasjonen. Det blir en tøff runde, men den blir viktig, sier Vedum til Bladet Vesterålen.

– Står høyt på lista

I et intervju med NRK Nordland i mai, beskyldte Bård Ludvig Thorheim Sp og Vedum for kynisk spill i den omstridte Andøya-saken. Thorheim er førstekandidat for Nordland Høyre ved høstens stortingsvalg.

– Vedum fører folk i Andøy bak lyset. Han sier at han skal kjempe for reversering, men sier at han ikke vil stille noe ultimatum. Det er et slag i lufta. Mistilliten vil bli enorm hvis de kommer i posisjon, sa Thorheim.

– Hvorfor stiller dere ikke ultimatum i Andøya-saken, Vedum?

– Vi stiller ikke ultimatum på noen ting. På ethvert saksområde, og i enhver kommune eller fylkeskommune, vil det være saker hvor det forventes at vi stiller ultimatum. Men da ville vi til slutt stått med 253 ultimatumer, eller noe slikt. Det går ikke, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vedum er klar på at styrkeforholdet mellom Ap og Sp har endret seg fra sist partiene gikk inn i regjering sammen, hvis man legger meningsmålingene den seneste tiden til grunn.

– Vi ser på Ap som en likeverdig partner, sier han – og utdyper:

– Du definerer deg veldig som et fem-seksprosentsparti hvis du driver og stiller masse ultimatumer. La oss si at vi får 17,5 prosent oppslutning i valget, som på meningsmålingene nylig. Da har vi et stort ansvar i å forvalte det mandatet. Og i akkurat denne saken mener jeg at vi har en god sak, utdyper han.

– Hvor høyt står Andøya på lista over saker dere vil forhandle om hvis det blir regjeringsskifte?

– En av årsakene til at vi er her på Andøya i dag, er for å understreke hvor viktig denne saken er. Det kommer til å bli en veldig viktig sak i forhandlingene, forsikrer Sp-lederen.

Spår tøffe forhandlinger

For at Sp skal få snudd Andøya-vedtaket, er de avhengige av sin eventuelle framtidige regjeringspartner Ap. Men Ap har på ingen måte signalisert at de ønsker å satse videre på flystasjonen i Vesterålen. Heller tvert imot.

– Det blir ingen enkel sak, erkjenner Vedum.

– Det har gått veldig stor prestisje i denne saken for partiene som stemte for nedleggelsen. Så vi er forberedt på at dette blir en av de virkelig tøffe rundene når det skal forhandles, legger han til.

Han er klar på at det skal forhandles om Andøya flystasjon, hvis det blir regjeringsskifte.

– Vi har ikke stilt ultimatum overfor Ap, og det er heller ikke slik at Ap kan stille mot-ultimatum i denne saken. Ikke i det hele tatt, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Til syvende og sist blir det ei ren forhandling. Og da er det hvor mange mandater og hvor mye makt du får gjennom tillit fra folk i valget som avgjør, påpeker han.

Kjemper videre for Andøya: – En av årsakene til at vi er her på Andøya i dag, er for å understreke hvor viktig denne saken er, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Bladet Vesterålen. Foto: Fredrik Sørensen

Vanskelig sak for Ap

Han er klar over at saken har vært vanskelig for Ap og sentrale politikere i partiet.

– Men når alt kommer til alt handler ikke dette om meg, Jonas, eller Anniken – eller Erna for den saks skyld. Det handler om lokalsamfunnene, og hvilket forsvar vi skal ha, sier Vedum.

På spørsmål om Sp har en plan B, dersom de ikke vinner fram i eventuelle regjeringsforhandlinger med Ap, er Vedum tydelig:

– Vi har ikke det. Vi har en plan A, og så får vi se hvilken tillit folk gir oss, sier Vedum.

Vedum tror ikke folk flest er klar over hvor stort engasjementet i Andøya-saken faktisk er.

– Andøya flystasjon er ikke en sak som er viktig kun for Andøy. Det er en nasjonal sak, og det er nok mange som er blitt overrasket over hvor stort engasjementet er nasjonalt. Før korona reiste jeg mye rundt, og Andøya-saken har figurert på de mest utrolige stedene. Blant annet på et folkemøte i Kongsberg, sier Vedum, etterfulgt av Sp-lederens etter hvert så velkjente latter.

Investert for to milliarder

Ved utgangen av 2020 var det investert for nærmere to milliarder kroner på Evenes, ifølge NRK Nordland, som har innhentet tallene fra Forsvarsbygg.

Vedum er forberedt på at Sp, som har kjempet for delt løsning med MPA på Andøya og QRA på Evenes hele veien, vil bli møtt med et budskap framover om at man nå er kommet for langt med investeringene på Evenes.

– Jeg tror det er det argumentet vi kommer til å bli møtt mest med. Og jeg tror kostnaden ved å fortsatt ha overvåkingsflyene på Andøya vil bli overdrevet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vedum minner om at Sp var med på å legge QRA-basen med F-35 kampfly til Evenes, og at det som følge av denne beslutninga har vært nødvendig å ruste opp basen.

– En annen ting er at man nå skal ha Andøya flystasjon i beredskap, med de kostnader og investeringer det vil medføre, sier Vedum.

– Jeg har diskutert denne saken hyppig med tidligere forsvarssjef Harald Sunde (nå medlem i Sp - journ.anm.), og andre forsvarstopper. De har påpekt viktigheten av å opprettholde virksomheten her på Andøya. Det er ei trygghet, for lokalt vil man jo alltid mene at det er riktig. Vi har tett kontakt med andre enn lokalt miljø i denne saken, som mener det er klokt å videreføre her. Men det blir som sagt ikke lett, sier Vedum til Bladet Vesterålen.