Klar tale: – Andøya flystasjon blir valgkampsak, sier stortingsrepresentant Willfred Nordlund (Sp). Foto: Ragne. B Lysaker

Senterpartiet: – Pinlig av Huitfeldt om Andøya

ANDØY: Stortingsrepresentant Willfred Nordlund (Sp) mener Arbeiderpartiet og Anniken Huitfeldt løper fra ansvaret i Andøya-saken.

– Arbeiderpartiet var med på vedtaket i 2016, men vil ikke ta ansvar for at saken var dårlig utredet, og at mange spørsmål ikke var avklart. Det ser vi resultatet av nå, sier Nordlund til Bladet Vesterålen.

Invitasjon til Sp

Før helga fortalte Bladet Vesterålen at Arbeiderpartiet og Frp er kritisk til regjeringas håndtering av den mye omtalte og betente Andøya-saken.

Forsvarsministeren lovet 2. desember i fjor å avklare framtidig bruk av Andøya flystasjon innen 1. februar i år, men saken er fremdeles i det blå.

Nå har Forsvarsbygg fått i oppdrag å lage en tiltaksplan for fremtidig disponering av arealene ved flystasjonen. Denne skal presenteres for Forsvarsdepartementet innen 1. april i år.

Les også
Lovet avklaring innen 1. februar: Nå har Bakke-Jensen gitt Forsvarsbygg Andøya-oppdrag

Arbeiderpartiet og Frp fremmet forslag om ei rask avklaring når det gjelder framtidig bruk av Andøya flystasjon da den nye langtidsplanen for forsvarssektoren ble vedtatt på tampen av 2020. Begge partiene er skuffet over at det fortsatt ikke er kommet ei avklaring ennå.

– Det er selvfølgelig ikke godt nok. Forsvarsministeren har brukt fire og et halvt år å få på plass disse avklaringene, sa Anniken Huitfeldt, som er forsvarspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, til Bladet Vesterålen torsdag denne uka.

Hun lovet å følge opp saken i Stortinget, og kom også med ei utfordring til Senterpartiet.

– Dessverre stemte verken Høyre eller Senterpartiet for vårt forslag om å sette en endelig tidsfrist for å konkludere denne saken. Forsvarsministerens forsikring om en avklaring før 1. februar viste seg å ikke være verdt noe. Hvis Senterpartiet skifter syn og vil danne flertall for et stortingsvedtak med oss og Frp, vil vi gjerne fremme et nytt forslag med konkret tidsfrist, sa Huitfeldt.

Les også
Andøya: – Løftet viste seg å ikke være verdt noe

– Må jo være helt nedsnødd

Willfred Nordlund i Senterpartiet fnyser av uttalelsen.

– Huitfeldt og Arbeiderpartiet må jo være helt nedsnødd. For Senterpartiet er det selvfølgelig ikke aktuelt å være med på et slikt vedtak, ganske enkelt fordi vi har helt ulike utgangspunkt. Arbeiderpartiet og høyreregjeringa har vært med på å legge ned Andøya flystasjon. Vi mener flystasjonen må bestå og satses videre på, sier Nordlund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Arbeiderpartiet vet veldig godt hvor Senterpartiet står i denne saken. At Huitfeldt da inviterer oss til å være med på et forslag om å sette sluttdato for ei slik avklaring blir derfor bare pinlig, legger han til.

Nordlund understreker at han har forståelse for at Andøy kommune er i en vanskelig situasjon.

– Vi mener også at regjeringa og partiene som dannet flertall for å legge ned Andøya flystasjon burde sørget for nødvendige avklaringer mye tidligere. I 2018 ble det presentert en eiendomsstrategi for arealene og infrastrukturen innafor gjerdet, men nå må man altså utarbeide en ny strategi, angivelig som følge av endret behov. Det viser hvor dårlig denne saken står seg, sier Nordlund.

Les også
Frykter Bakke-Jensens Andøya-løfte blir til aprilsnarr

– Frekt

Han mener det er frekt av Arbeiderpartiet og Huitfeldt å skylde på Senterpartiet for at Andøy-samfunnet står i spagat, så mange år etter vedtaket i Stortinget.

– Det er høyreregjeringa og Arbeiderpartiet som har gjort Andøya-nedleggelsen til et prestisjeprosjekt. Å legge skylda på Senterpartiet fordi de selv ikke har klart å avklare dette er usedvanlig frekt, slår Nordlund fast.

– Andøya blir valgkampsak

Han er klar på at Senterpartiet ikke har endret standpunkt når det gjelder Andøya.

– Vi går til valg på å bevare Andøya som MPA-base. Vi vil satse videre på en unik flystasjon, og et unikt miljø, sier Nordlund.

– Hvor tungt veier Andøya-saken i eventuelle regjeringsforhandlinger med nettopp Arbeiderpartiet?

– Det er ingen som forhandler i media. Heller ikke vi. Vi går som sagt til valg på at Andøya flystasjon skal bestå, og så er det valgresultatet som avgjør. Det er i alle fall sikkert at et stort Senterparti er nøkkelen for å snu denne saken, sier Nordlund.