The Saint er å se på haleroret til alle Orion-flyene. Han passer på crewet på alle tokt. Viljen til å forlate Andøya til fordel for Evenes er ikke til stede, hvis vi legger dette bildet til grunn.
The Saint er å se på haleroret til alle Orion-flyene. Han passer på crewet på alle tokt. Viljen til å forlate Andøya til fordel for Evenes er ikke til stede, hvis vi legger dette bildet til grunn. Foto: Innsendt

Sjekk den flystasjon-hyllesten

ANDØY: Hyttenaboer på Stokkland har også i år valgt å hylle Andøya flystasjon på en helt spesiell måte.

Andøya flystasjon er en viktig del av Andøy kommunes identitet. Orion-flyene har en helt spesiell plass i hjertene til andværingene.

Stortingsvedtaket om å legge ned flystasjonen – og flytte hovedbasen for maritime patruljefly (MPA) til Evenes – har for mange føltes som å få en knyttneve rett i magen.

I fjor lagde hyttenaboer på Stokkland, sør på Andøya, en helt spesiell hyllest til Andøya flystasjon og 333-skvadronen.

Rune Øverås, ansatt ved flystasjonen, kjøpte for to år siden småbruket Gylseth sammen med kona Berit. De renoverer nå det idylliske landstedet. På naboeiendommen, Teigan gård, har Kjell og Mette Lund sitt landsted. De bor i Stavanger, men ferierer på Stokkland hver sommer.

På det svære jordet sitt, brukte ekteparet Lund gressklipperen til å lage The Saint-symbolet. Dette kjennetegnet er å se på haleroret til alle Orion-flyene. Hyllesten ble godt mottatt av ansatte ved flystasjonen, i ei krevende tid både for ansatte, deres familier og lokalsamfunnet som helhet.

Hyttenaboene ble enige om at det måtte bli en ny hyllest i år. De var derimot usikre på hva de skulle lage denne gang.

– Kjell og Mette har satt seg godt inn i saken. De har fulgt den nøye. De ser galskapen, sier Øverås – som i tillegg til å være toktleder er tillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF).

Resultatet ble en ny utgave av The Saint. Denne gang med en humoristisk vri:

– The Saint vil ikke til Evenes. Som bildet viser, bryter han seg ut av sirkelen. Han løper vekk fra Evenes, sier Øverås.

– The Saint er en som passer på oss. Han ser galskapen, sier Øverås om det humoristiske stuntet til hyttenaboene.

Han sier at støtten ansatte ved den vedtatt nedlagte flystasjon opplever i lokalsamfunnet – som har gått hånd i hånd med flystasjonen siden 50-tallet – er viktig.

– Vi setter stor pris på den, sier Øverås.

– Vi opplever også en voldsom støtte utenfor kommunegrensa i Andøy. Vi føler på støtten fra hele landet, og er svært takknemlig for det, avslutter han.