Holder ut noen år til: Et Seaking helikopter i aksjon på Stø.

Skal holde de eldste SeaKing-maskinene i drift noen år til

De tre nyeste SeaKing-maskinene blir tatt ut av drift, for å holde de eldste i gang noen år til. Årsaken er at mekanikerne har bedre kjennskap til de eldste maskinene.

Det er Lofotposten (bak betalingsmur) som skriver at de eldste SeaKing-maskinene skal holdes i drift noen år til. Nylig ble de nye SAR Queen-helikopterne tatt i bruk ved Sola flystasjon.

De neste årene skal redningshelikopterne til 330-skvadron skiftes ut. De gamle SeaKing-helikopterne byttes ut med nye Augusta Westland AW101. I Norge vil disse helikopterne bli omtalt som SAR Queen.

Til nå er det kun basen på Sola som har fått tatt i bruk de nye maskinene, men i de kommende årene skal de gamle SeaKing-maskinene pensjoneres over hele landet. Også i Bodø. 330-skvadron har avdelinger på Rygge, Sola, Ørland, Bodø og Banak.

Men enn så lenge skal de aller eldste maskinene, som kom i tjeneste så tidlig som i 1972, holdes i drift ennå noen år. Antakelig et godt stykke ut i 2023, ifølge Teknisk Ukeblad. Dette ved hjelp av deler fra de tre nyeste maskinene som er i redningstjenestens flåte. I 1992 og i 1996 ble det kjøpt inn henholdsvis én og to nye maskiner til den norske redningstjenesten. Disse maskinene har vært i drift fram til i år, men nå er det slutt, skriver Lofotposten.

Redningstjenesten forklarer denne løsninga med at de har mer erfaring med vedlikeholdsarbeidet på de eldste maskinene.

I tillegg til å ta ut egne helikoptre for å frigjøre deler og komponenter, har redningstjenesten kjøpt inn seks eldre maskiner fra Storbritannia.

Dermed kan man vente å se SeaKing i mange år framover, da de trofaste helikoptrene er godt vedlikeholdt, og mekanikerne nå har god tilgang på deler.