Padlerne ser også mye søppel på turer rundt i for øvrig idylliske, vesterålske farvann. Her med Risøya i bakgrunn.
Padlerne ser også mye søppel på turer rundt i for øvrig idylliske, vesterålske farvann. Her med Risøya i bakgrunn. Foto: Vesterålen padleklubb

Skal holde Risøya rein

HADSEL: Vesterålen padleklubb skal «adoptere» Risøya i Hadsel og lover å holde den rein de neste fem årene.

Padleklubben har fått tillatelse fra grunneier – Opplysningsvesenets fond – og har fått oversendt forslag til adopsjonsavtale fra kommunen.

– Vi skal behandle forslaget på styremøte 28. februar, men det blir nok bare en formalitet, sier leder for Vesterålen padleklubb, Marian Leonhardsen, til Bladet Vesterålen.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Vi padler mye rundt i hele Vesterålen, og ser mye søppel. Vi tar også med oss, men da uorganisert. Og så har vi lyst til å gjøre mer.

Hold Norge rent

Da passer det ekstra bra at Hold Norge Rent har et opplegg med å kunne adoptere ei strand, og holde den fri for søppel. Padleklubben har blinket seg ut Risøya i Hadsel, som ikke ligger langt unna klubbhuset.

Strandhugg på Risøya. Wenche Edvardsen og Tom Holdø i Vesterålen padleklubb.
Strandhugg på Risøya. Wenche Edvardsen og Tom Holdø i Vesterålen padleklubb. Foto: Vesterålen padleklubb

Med en undertegna avtale forplikter klubben seg til minst tre ryddinger i året i fem år framover, og å registrere avfallet som blir plukket.

– Vi håper jo de som padler tur fra naustet også kan plukke i tillegg til de tre felles ryddingene vi skal gjennomføre årlig, sier Leonhardsen.

Padleklubben skal bringe søppelet til lands, der kommunen skal hente det, og bringe det videre til Reno-Vest, som vil ta det imot gratis.

Kommunen veldig positiv

– Kommunen var veldig positiv til tiltaket, og vi fikk høre at dette er den aller første adopsjonsavtalen Hadsel kommune inngår.

– Hvilke typer søppel finner dere mest av når dere padler?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er mest plast. Plastdunker, rester etter fiskeutstyr. Mye på stendene.

På Risøya har for øvrig Marian merket seg at Værringen holder sauer på øya, så de vil nok også sette pris på «ryddehjelp» fra padlerne.

Hun ser for seg at klubben gjennomfører den første ryddesjauen i april en gang. Inspirasjon har de fått ikke minst fra padlemiljøet i Tromsø-området, og nå brer det hele seg som ringer i vannet.

– Vi hadde en liten «aksjon» på Sandøya, ved Hadselbrua. Det så ved første blikk ikke ut til at det var mye søppel der, men det var det. Du finner mye om du ser etter, sier Marian Leonhardsen, og utfordrer andre padleklubber og foreninger i regionen til også å adoptere ei strand.