Illustrasjon av helikopterdrone som deltar i operasjon sammen med et skip fra KV.
Illustrasjon av helikopterdrone som deltar i operasjon sammen med et skip fra KV. Foto: Trond Abrahamsen, Andøya Space Center

Skal teste helikopterdrone fra Andøya

ANDØY: Kommende uke starter testflyvningene for en ny, flyvende kameradrone – både fra Andøya og fra KV Svalbard.

De første operasjonstestene for droneprosjektet «VTOL UAS i Arktis» er rett rundt hjørnet, melder Andøya Test Center AS i en pressemelding. Kommende uke blir det flyvninger først fra Andøya, og deretter fra kystvaktskipet KV Svalbard. Den nye helikopterdronen skal prøves til søk både til sjøs og på land.

– Operasjonsområdet vil være Andfjorden og Vågsfjorden. Der vil det bli gjennomført ulike tester hvor samspillet mellom et kystvaktfartøy og en større drone kan operere sammen. Det skal også gjennomføres felles operasjoner med droner i kombinasjon med bemannet helikopter, skriver testselskapet.

– Første gang i Norge

– Dette er et svært spennende prosjekt som nå har kommet inn i sin første operasjonelle fase. Vi forventer å se hvordan samspillet mellom Kystvakten, droner og Sea King vil virke. Dette samspillet har aldri vært demonstrert i Norge tidligere, og vi håper dette vil vise potensialet til denne kapasiteten som ressurs for Kystvakta, sier prosjekteier og ordfører i Andøy, Jonni Solsvik i pressemeldingen.

– Et viktig element i dette er å se på løsninger for overføring av sensordata fra Camcopter til søksledelsen. Camcopter kan dekke enorme avstander, og det er viktig at det som registreres på dens ferd er tilgjengelig for de som leder søket. På denne måten vil man kunne dirigere redningsressurser til aktuelle områder på en effektiv måte, sier prosjektleder Børje Edvardsen fra Andøya Test Center.

Bredt samarbeid

Dronene har fra før av vært testet i Østerrike, og Andøya Test Center er fornøyde med de testene. De kommende testene krever samarbeid mellom Kystvakten, Hovedredningssentralen, Kystverket og Universitetet i Nordland.

VTOL UAS står for Vertical Take-Off and Landing Unmanned Aerial System. Med andre ord: En helikopterdrone. Denne skal sørge for «økt sikkerhet og beredskap i Arktis». Prosjekter er finansiert gjennom Utenriksdepartementets Arktis 2030-støtteordning.