Noen jegere har jaktklær som gjør dem lett synlige for andre jegere, det kan være et godt tips for andre også.
Noen jegere har jaktklær som gjør dem lett synlige for andre jegere, det kan være et godt tips for andre også. Foto: Jonas Bendiksen, Magnum/Bladet Vesterålen

– Skogen vil fortsatt være trygg!

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) har disse rådene, når tusenvis av jegere nå inntar marka. For vi andre vil jo gå tur, og plukke bær og sopp. Kan vi gå? Hva gjør vi når vi ser jegere?

– Alle har samme rett til å ferdes i skogen, og jegerne ønsker ikke å fortrenge noen, forsikrer Espen Farstad i NJFF.

– Ta mer enn gjerne en prat. Kanskje kan dere bli enige om hvem som går hvor?

«Er jakt farlig for meg?»

– Det er ikke farlig å gå i skogen selv om det er jakt. Jegerne vet utmerket godt at du er der og vet hva de skyter på. Vi kjenner ikke til at noen bærplukkere, sopplukkere eller andre turgåere har blitt skutt under jakt, sier Farstad.

«Må jeg ha rød topplue?»

– Nei, det må du ikke, men dersom du føler at det gir deg en trygghet, så ta den for all del med. Det er lurt å gjøre seg synlig.

«Hvorfor har jegerne signalbekledning?»

– Jegerne har ofte signalbekledning for å være tydelige ovenfor de andre jegerne på jaktlaget hvor de er til enhver tid. Det er ikke noe krav om slik bekledning, men det er vanlig brukt der flere jegere jakter sammen.

«Blir jegeren irritert dersom vi tilfeldigvis møter ham på post?»

– Det bør i hvertfall ikke jegeren bli. I Norge har vi tradisjon for å hilse på hverandre når vi møter andre på tur i skogen, kanskje veksle noen ord. Dette gjelder også når vi møter jegere. Men om du møter en jeger på post, er det kanskje ikke rett anledning for høylytt og langvarig prat om vær og vind.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Har jegerne egentlig greie på det de driver med?»

– Det finnes knapt et jegerkorps i verden som er bedre skolert enn det norske.

Alle som skal jakte i Norge må gjennom et 30-timers jegerprøvekurs med offentlig eksamen til slutt. Alle storviltjegere må i tillegg bestå en årlig skyteprøve før jakta, og jegere terper og trener sikkerhet og gode våpenvaner på skytebanen i forkant.

«Vet jegerne hvordan de skal forholde seg til turgåere?»

Norges Jeger- og Fiskerforbund har laget Jaktvettregler for å hindre ulykker under jakt og for at både jegere og andre friluftsfolk kan bruke marka sammen. Første bud i jegernes «fjellvettregler» er: «Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger». Jaktvettreglene oppfordrer jegere til å ta hensyn, være imøtekommende og snakke med folk de møter.

NJFFs åtte jaktvettregler:

He​​​r finner du de åtte jaktvettreglene som er utarbeidet av NJFF.

​Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger​

Skyt kun gode skudd

Behandle skutt vilt riktig

Lær deg førstehjelp

Sett minst mulig spor etter deg

Ta hensyn til andre naturbrukere

Kom deg trygt hjem

Vær stolt av å være jeger