Tillitsvalgt på Andøya: Stein-Håkon Eilertsen i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF). Foto: Fredrik Sørensen

Svarer ordførerne fra Evenes-området: – Det er bare tull

ANDØY: Stein-Håkon Eilertsen i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) mener ordførerne i Evenes-området bommer med påstanden om at det er lenge siden det var for sent å gjøre om på vedtaket om å flytte MPA-basen fra Andøya til Evenes.

Eilertsen er ikke komfortabel med at det i media tegnes et bilde av at man nå snakker om å flytte MPA-basen fra Evenes til Andøya.

– MPA-basen ligger fremdeles på Andøya. Den er operativ der. MPA-området på Evenes er fremdeles en byggeplass, sier han.

Ap-ordførerne i Evenes-området – Kari-Anne Opsahl (Harstad), Helene Berg Nilsen (Tjeldsund), Terje Bartholsen (Evenes) og Rune Edvardsen (Narvik) – gikk søndag ut med ei felles pressemelding. Der uttalte ordførerne at de stoler på Ap sentralt, og at de forventer at beslutninga om å flytte MPA-basen fra Andøya til Evenes ligger fast når Ap nå skal lede ei ny regjering.

Både Sp og SV krever at MPA-basen også i framtida blir på Andøya.

Les også
Ordførerne i Evenes-området kvesser klørne: – Vi stoler på Arbeiderpartiet

Ordførerne skriver blant annet at det siden vedtaket i Stortinget i 2016 er investert og inngått kontrakter for flere milliarder på Evenes, og at Forsvaret har ansatt nærmere 200 personer på basen som skal ta imot flyene når de kommer fra USA til Evenes om noen få måneder.

– De hevder altså at det er ansatt 200 personer som skal jobbe med å ta imot de nye overvåkingsflyene på Evenes. Det er bare tull, sier Eilertsen.

– Det er mulig ordførerne har misforstått, for det er 200 personer som jobber med MPA på Andøya i dag, slår han fast.

– På Evenes er det totalt om lag 200 ansatte i dag, men hovedfokuset der er nå å ta imot QRA-kapasiteten fra nyttår. I tillegg er det ansatte i base- og støttefunksjoner, og man forbereder seg selvsagt på å ta imot MPA-flyene. Men å slenge ut en påstand om at det er 200 ansatte knytta til MPA på Evenes, det kan ikke stå uimotsagt, sier Eilertsen.

I pressemeldinga argumenterer ordførerne også med at folk har flyttet til Evenes-området.

– Ja, noen har flytta til Evenes, men det er mange flere i MPA-miljøet som fremdeles bor i Andøy kommune. Husk, det er 200 ansatte på dagens MPA-base på Andøya, sier Eilertsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ap-topp i Andøy fnyser av kravet fra ordførerne i Evenes-området

Han biter seg også merke i ordførernes uttalelse om at det er strategiske, nasjonale og sikkerhetspolitiske vurderinger som ligger bak beslutningen om å bygge opp Evenes, og deres ønske om at store endringer i forsvarspolitikken ikke bør være tema for regjeringsforhandlinger.

– Slik jeg oppfatter denne saken, handler den kun om politikk. Det er ingen strategiske, nasjonale og sikkerhetspolitiske vurderinger som favoriserer Evenes framfor Andøya som MPA-base, sier Eilertsen.

Han viser også til uttalelsen om at det er behov for hver krone på forsvarsbudsjettet, og at det ikke kan sløses bort store penger på omkamper.

– Jeg er helt enig i at det er behov for hver krone på forsvarsbudsjettet. Derfor er det et paradoks at ordførerne uttaler dette, når det ennå er mange uløste utfordringer på Evenes, som vil koste masse penger.

– Som hva?

– Jeg har tidigere nevnt ammunisjonshåndtering og miljø. Dette er poster som kan komme til å koste milliarder, sier Eilertsen.

– Hvis man er opptatt av å ikke sløse penger, bør man se på denne saken på nytt. Både ammunisjonshåndtering og miljø er allerede ivaretatt på Andøya, sier Eilertsen.

Han er klar på én ting:

– Det er slett ikke for sent å omgjøre dette vedtaket.

Les også
Nordlund om MPA-basen: – Det er ikke for sent å være klok