Smittede på flybussen 31. mars

EVENES/SORTLAND: Kommuneoverlegen ber folk med symptomer teste seg.

Dette skriver Sortland-overlege Mette Røkenes i ei melding torsdag:

– Vi ber passasjerer som har tatt flybussen fra Evenes til Sortland 31.03.21 klokka 17.55 om å ta kontakt med oppholdskommune for Covid-19-test hvis de har utviklet symptomer på Covid-19 etter bussturen.

Røkenes utdyper til Bladet Vesterålen at det har vært smittede personer på bussen. Hun setter dette i sammenheng med de positive koronatestene som ble kjent på Sortland i dag.

– Vi antar de smittede også har vært smittebærende mens de var på bussen. Om du har vært på den bussen og har koronasymptomer, test deg. Hvis ikke, ber vi deg være oppmerksom på om du utvikler symptomer, sier kommuneoverlegen.

– Ved spørsmål angående testing, ta kontakt med Koronatelefonen i din oppholdskommune, oppfordrer hun videre.

Å være på samme buss eller i samme fly som en koronasmittet skal ikke være en garanti for at man er smittet. Risikoen i fly regnes som «lav, men eksisterende», har FHI-forskere sagt til Dagbladet. På fly med fastsatte seter, nøyer selskapene seg oftest med å gi direkte varsel til de som har sittet nærmest smittede når det gjelder den «vanlige» koronavarianten.

Om koronaviruset er en av de muterte variantene, utvider man ofte hvem som ansees som nærkontakt.

Folkehelseinstituttet har en liste over offentlig transport der det har vært koronasmittede om bord. Denne er ikke i skrivende stund oppdatert med Evenes-flybussen 31. mars.

Les også
Fire positive koronatester i Sortland