– Jeg har ingen tro på at regjeringa vil konkludere med annet enn at Norge og Andøya er i særklasse i Europa til å huse disse fasilitetene, sier ordfører Jonni Solsvik (H).
– Jeg har ingen tro på at regjeringa vil konkludere med annet enn at Norge og Andøya er i særklasse i Europa til å huse disse fasilitetene, sier ordfører Jonni Solsvik (H). Foto: Fredrik Sørensen

Solsvik fortsatt optimist, men: – Helt rett at vi er på overtid

ANDØY: – Jeg håper virkelig at vi snart får en konklusjon hva gjelder Andøya Spaceport, og at konklusjonen blir at det er Norge som skal vinne dette romkappløpet.

Det sier Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H).

Han har fulgt utviklinga ved Andøya Space Center (ASC) tett som ordfører i snart 20 år. Han har også talt satellittbasens sak tungt overfor både egen regjering og opposisjonen på Stortinget.

Administrerende direktør Odd Roger Enoksen ved Andøya Space Center har ved flere anledninger den seneste tida uttalt at selskapets kunder må ha en avklaring på om det kan skytes opp satellitter fra Andøya i 2020.

– Vi er egentlig på overtid for å klare det, sa Enoksen til Andøyposten før helga.

Bladet Vesterålen har utfordret ordfører Solsvik til å kommentere Enoksens uttalelse. Solsvik mener Enoksens beskrivelse er presis.

– Vi er på overtid nå, ja. Det er helt korrekt. Den overtida handler om at det er kunder ute i verden som ønsker å komme i gang med dette. Det er frister og en tidslinje å forholde seg til her, sier Solsvik.

Han er fortsatt sterk i troen på at gjennomgangen som regjeringa nå sørger for vil slå positivt ut.

– Jeg har ingen tro på at regjeringa vil konkludere med annet enn at Norge og Andøya er i særklasse i Europa til å huse disse fasilitetene. Noe annet vil overraske meg veldig. Samtidig tror jeg heller ikke at man vil konkludere med at markedet ikke er der, eller at dette ikke er ei vekstnæring både i Norge, Europa og globalt, sier Solsvik.

Han mener det da gjenstår ett spørsmål:

– Og det er om Norge skal ta denne posisjonen. Hvis ikke, så tar selvsagt noen andre den, sier Andøy-ordføreren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han håper og tror at det ikke blir utfallet.

– Da kan vi gå glipp av ei formidabel utviklinga i romfartsindustrien, der Norge har unike fortrinn for å lykkes, sier Solsvik.

Han mener Andøya Spaceport kan utvikles på en bærekraftig måte, der både miljø og andre forhold ivaretas.

– Det er jeg ikke i tvil om, sier Solsvik.

Men han er krystallklar på at det haster.

– Odd Roger Enoksens advarsel om at vi nå er på overtid er høyst reell. Derfor håper jeg at Stortinget så raskt som mulig etter at de har satt seg igjen 1. oktober får en sak oversendt fra regjeringa, som er startskuddet på dette. Skjer det, så vil vi ha en reell mulighet her, sier Solsvik.

Han har forståelse for at regjeringa har brukt tid på å kvalitetssikre.

– Dette skal selvfølgelig være økonomisk ansvarlig, og gi avkastning til eier, i dette tilfelle Staten. Men den avkastninga handler om veldig mye mer enn penger. Den handler også om at Norge skal ta posisjonen som ledende romfartsnasjon innafor akkurat dette området, og tilby verden fasiliteter som er unike. Det handler også om verdiskapninga som ligger i det aspektet. For Staten er den avkastninga like viktig som andre typer avkastning, sier Solsvik.

– Jeg håper virkelig at vi snart får en konklusjon hva gjelder Andøya Spaceport, og at konklusjonen blir at det er Norge som skal vinne dette romkappløpet, avslutter han.