Andøy-ordfører Jonni Solsvik minnes avdøde Arne Andersen.
Andøy-ordfører Jonni Solsvik minnes avdøde Arne Andersen. Foto: Fredrik Sørensen

Solsvik om Arne Andersen: – En av de mest kunnskapsrike jeg har møtt

ANDØY: Tidligere Bø-ordfører Arne Andersen gikk bort nylig. Andøy-ordfører Jonni Solsvik husker Andersen som en av de mest kunnskapsrike politikerne han har møtt.

Arne Andersen gikk bort 17. juli. Den tidligere Bø-ordføreren ble begravet fredag. I Andøy sitter nåværende ordfører, Jonni Solsvik, med mange gode minner om bøfjerdingen.

– Arne var ordfører i Bø og leder av regionrådet da jeg ble varaordfører i Andøy i 1993. Jeg møtte han ved flere anledninger, og må si at han er en av de mest kunnskapsrike politikerne jeg har møtt, uansett nivå. Han kunne så mye, og hadde så stor innsikt, sier Solsvik.

– Det som slo meg, var at han var så kunnskapsrik på så mange felt. Av og til fikk man rett og slett bakoversveis over alt han kunne og visste, legger han til.

– Selve grasrota

I politikken snakkes det ofte om grasrota i de ulike partiene. Solsvik mener Andersen på mange måter var selve definisjonen på grasrota i Høyre.

– Han var, som jeg, godt plantet i Høyres ideologi. Han hadde en egen evne til å dra politikken ned på de lave nivåene, det vil si til distrikts- og bygdenivå. Det var aldri noen tvil om at det var rollen som ordfører i Bø han fylte, men Arne nøt også stor respekt for å være en tydelig vesterålspolitiker. Han var tydelig på at det som var bra for Vesterålen også var bra for Bø, sier Solsvik.

Arne Andersen. Her fra 2014.
Arne Andersen. Her fra 2014. Foto: Mareno Leonhardsen

Et eksempel Solsvik drar fram, er da de begge dro til Leknes, i 1993. Stortingets samferdselskomité var på besøk for å diskutere betydninga av Lofast.

– Da møtte Arne lederen av komitéen, Oddvar Nilsen. Nilsen ble senere parlamentarisk leder for Høyre på Stortinget, og er i grunnen en legendarisk Høyre-politiker. Arne og Oddvar var ganske like, sier Solsvik.

– Jeg husker godt at jeg lot meg imponere av hvordan Arne utførte sitt oppdrag som representant for Vesterålen på dette møtet. Hans oppdrag var å tale for Hadselfjord-tunnel. Han talte både mye og sterkt, uten manus, for regionens interesser, selv om han visste at resultatet ville bli Lofast uten tunnel i Hadselfjorden, sier Solsvik.

Inspirert

Andersens glødende engasjement for lokaldemokratiet har inspirert Andøy-ordføreren.

– Jeg husker godt tida etter EU-valget i 1993. Alle Høyre-ordførerne i landet ble invitert til ei ordførersamling i Sandvika etter valget. Jeg stilte som varaordfører for Andøy, og ble sittende sammen med Arne, sier Solsvik.

– Det var mange innlegg, fra partiledelsen og andre representanter, og alle bar preg av at ingen skjønte hvorfor det gikk som det gikk, legger han til.

En representant tok sågar ordet og viste til det «utrolige» som hadde skjedd i Bø kommune i Nordland – hvor 97 prosent hadde stemt mot norsk EU-medlemsskap. Da tok Andersen, som tidligere hadde uttrykt sin skepsis til EU, ordet. Til en fullsatt sal sa han ifølge Solsvik følgende:

«Kjære forsamling. Tellinga i Bø viste at det var tre personer som stemte for norsk EU-medlemskap. To av disse visste vi om i forkant. Hvem den tredje er skal vi jaggu finne ut av».

Mer sa ikke Andersen, før han forlot talerstolen.

– Det ble selvfølgelig latter i salen, men det var jaggu et dypt budskap der også. Nemlig at lokaldemokratiet i Bø har talt, og at det er viktig å lytte til dem også, sier Solsvik.

Han minnes en viktig mann, både for Bø og Vesterålen, men også for partiet Høyre.

– Han var et flott eksempel på viktigheten av lokaldemokratiet, sier Solsvik.