Mia Heimly.
Mia Heimly. Foto: Egil Blomsø

Sp sitter på vippen i Lødingen: – Vi skal ha mest mulig igjen politisk

LØDINGEN: Senterpartiet er nytt i Lødingen, men stiller med tre seter i det nye kommunestyret. Det skal kommunen merke, mener

Med nesten alle stemmene talt opp, hadde Arbeiderpartiet 6 av 17 representanter i det nye kommunestyret i Lødingen.

Sosialistisk Venstreparti ser ut til å ha 2 representanter, og Senterpartiet 3. Med andre ord trenger Arbeiderpartiet i det aller minste Senterpartiet om de skal få seg rødgrønt flertall.

Venstre har så langt fått 3,7 prosent av stemmene, og har dermed ingen representanter. Senterpartiet er imidlertid et nytt parti i Lødingen.

Tøffe forhandlinger

Senterpartiet kom på vippen i Lødingen, og kan sikre flertall sammen med Høyre og Frp, eller sammen med Arbeiderpartiet. Det gir Sp makt partiets førstekandidat Mia Heimly har tenkt til å bruke:

– Vi skal ha mest mulig igjen politisk for den posisjonen vi er kommet i. Vi kjemper for at Vestbygd oppvekstsenter skal bestå, vi ønsker å beholde eiendomsskatten der den er, på én promille, og vi vil at hele kommunen skal tas i bruk til næring og bosetting, sier Heimly til Bladet Vesterålen.

Hugo Jacobsen.
Hugo Jacobsen. Foto: Svein Rist

– Hvilken side i politikken er det mest naturlig å samarbeide med?

– Vi kan samarbeide både til høyre og venstre. Dersom vi skulle samarbeidet mot høyresiden blir det også en diskusjon om ordførervervet, med tre jevnstore partier. Men først skal vi ha et møte i Sp tirsdag, så får vi forhandle med de øvrige partiene etter det, sier Heimly.

– Klart rødgrønt

Ap-ordførerkandidat Hugo Jacobsen tror på at det går de rødgrønnes vei, idet vi snakker med ham mandag kveld.

– Jeg ser for meg et klart rødgrønt flertall. Jeg ser på dette resultatet som en tillitserklæring. 11 mot 6 er et voldsomt flertall for de rødgrønne, sier han.

– Nå har vi ikke hatt forhandlinger, selvfølgelig, men jeg regner med at det går fint å bli enige med Sp – selv om de ikke har sagt hvilken side de går til. Vi og SV har et godt samarbeid fra før av, slår han fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er det noen kameler dere må svelge for å få med dere Sp?

– Bibliotek er noe vi må sette oss ned og diskutere. Det blir vi sikkert enige om. Vi er jo alle enige om at Vestbygd skole skal bestå, sier Jacobsen.

– Vi i Ap er kjempefornøyd. Vi gjorde det ekstremt godt sist, men 31,3 prosent er absolutt godkjent, sier han.