Spesiell: Kvitnes gård leverer en unik opplevelse, mener eksperter. Foto: Christine Nevervik

Matanmelder spår en Michelin-stjerne her: – Det vil bety mye

Det er Michelin-utdeling i Stavanger neste uke. Ekspertene har spådd.

Mandag 4. juli blir det kjent hvilke nordiske restauranter som får stjerne i Michelin Nordic Guide 2022.

Matanmelder i Godt.no, Mathias Steinbru, mener det er god grunn til å tro at Norge kan sanke nye stjerner i år. Og kandidatene han har tro på strekker seg til Vesterålen. I storbyene Oslo er det for eksempel trukket fram to kandidater, i Bergen én, et par i Trondheim – og foruten by-restaurantene er altså Kvitnes Gård i Hadsel nevnt.

– Vi mangler bare vår nordlige landsdel, og Kvitnes gård hadde så absolutt fortjent å bli innlemmet i guiden. De leverer en opplevelse ulik alt annet på den lille gården i Vesterålen og må oppleves, ifølge Steinbru.

Matanmelder i Bergens Tidende og småbruker Tore Sevheim, spår også at Kvitnes kan komme i det celebre selskapet.

– Jeg både tenker og har hørt mye bra om Kvitnes gård i Vesterålen. Det ville ikke overrasket meg om de fikk en stjerne, sier han.

Les også
Halvar ble stjerneløs i denne omgang, men har ikke lagt bort drømmen

Også i fjor var Kvitnes gård en mulig kandidat, men det gikk ikke veien.

Halvar Ellingsen ved Kvitnes gård sa da til Bladet Vesterålen at han ikke hadde noen store forhåpninger om Michelin-stjerne blant annet fordi de ganske nylig hadde åpnet, men at det betyr mye å få ei slik stjerne, og at han på ingen måte har lagt fra seg idéen.

Startet som guide

– Hvorfor er Michelin-stjerne så viktig for noen restauranter?

– Noen har det nok som et mål. Det betyr mye for økonomi og profilering. Andre vil si de ikke bryr seg om stjerner, men det har jeg ikke helt troen på. Det har så mye å si for driften at jeg tror de fleste bryr seg litt. Med en Michelin-stjerne kommer et stempel som er kjent blant folk, restauranten oppnår en status som appellerer, sier Sevheim.

Michelin-guiden er viden kjent. Noen planlegger ferieturer til Michelin-restauranter i fjerne land, sparer opp og booker bord flere måneder – kanskje år – i forkant. Guidens betydning er kanskje nå et stykke unna det den opprinnelig var da den først kom i 1900: En guide fra den franske dekkfabrikanten Michelin. Den guidet bilister til hvor man kunne stoppe og sove, fylle bensin og spise langs veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stjernene ble innført i 1926, for å illustrere hvor bra et spisested var. Siden har stjernene blitt et høythengende kulinarisk symbol, og guiden dekker flere byer i flere land. Guide Michelin er den største og mest betydningsfulle utmerkelsen en restaurant kan få, spesielt økonomisk.

Michelin-stjerne: Eksperter spår Halvar Ellingsen og Kvitnes gård i år. Foto: Christine Nevervik